A gyorsasági motoros versenyszezon utolsó versenye, a Rio Nagydíj következik. Két világbajnoki cím sorsa már eldőlt, még a 125 köbcentis korona vár arra, hogy rátegyék valaki fejére. Valentino Rossi és Daijiro Katoh már nyugodtan várhatja a versenyt, de világbajnokokhoz méltó szép motorozás remélhető tőlük ezúttal is.

Rossi rekordbeállításra készül Brazíliában, reményei szerint idei tizenegyedik 500-as győzelmét zsebelheti be. A 22 éves olasz hondás nyerte a legutóbbi három nagydíjat, éhsége a győzelemre látszólag nem csillapodott. Bárki, aki azt hiszi, hogy Rossi lelkesedése lankadni fog, téved, hiszen kemény küzdelemre számít azon a pályán, ahol tavaly egy hősies küzdelemből került ki győztesen a hazai hős Alex Barros, az ausztrál Garry McCoy, a japán Norick Abe és nagy riválisa, Max Biaggi ellenében.

Biaggi, aki az elmúlt hat versenyen négyszer is elesett, a nyári hosszabb szünet óta nagy meccsre számíthat, hiszen világbajnoki második helyét kell megvédenie honfitársától, Loris Capirossitól. Utóbbi ugyanis négy pontnyira megközelítette a yamahás sztárt, ráadásul csúcsformába lendült a szezon végére. Capirossi ugyanis az elmúlt három futam során mindig dobogós helyen ért célba. Szüksége is volt a jó helyezésre, illetve a West Honda Pons számára, hogy megtartsák főszponzorukat, aki 2002-re ismét mellettük tette le voksát. Csapattársa, Barros biztosan áll a ponttábla negyedik helyén az utána következő Shinya Nakano előtt. A brazil hondás szeretné elkápráztatni szurkolótáborát, s idei második győzelmét hazai pályán begyűjteni.

Két évvel ezelőtt Norick Abe fantasztikus győzelmet szerzett Rióban, akkor, amikor a spanyol Alex Criville megszerezte első, és ezidáig egyetlen 500 köbcentis világbajnoki címét. Most vasárnap Criville utoljára áll rajthoz a Repsol YPF Honda színeiben, kirakták a szűrét eredménytelen két éve után. A holland Jürgen vd Goorberg, aki szintén utoljára áll rajthoz a narancsszínű KR Protonnal (jövőre hondás lesz) reméli, hogy elég fitt lesz az utolsó idei megmérettetésre. Malajziában ugyanis az időmérő edzés során elesett és agyrázkódást kapott - kihagyta a futamot.

250 kcm - Melandri vagy Rolfo?

A negyedliteresek között is eldőlt a világbajnoki cím sorsa, így Katoh nyugodt szívvel állhat rajthoz Rióban. Tetsuya Haradára szinte bizton fogadhatunk, mint a második helyen befutó versenyzőre, de a harmadik helyért gigászi küzdelem várható. Az olasz - apriliás - Marco Melandri bukott Motegiben, magával rántva Katoh-t is, sérült keze miatt ki kellett hagynia az ausztrál versenyt. Fájdalmakkal küszködve a tizenegyedik helyet tudta megszerezni Malajziában, és így Roberto Rolfo, aki a negyedik helyen áll, sikeresen a nyomába ért. Mindössze öt ponttal van lemaradva "Macio" Melandri mögött.

Rolfo elesett Malajziában, de visszatérve a versenybe még mindig Melandri elé, tizedik helyre tudta behozni motorját. Kemény küzdelem várható kettejük között, és csak reménykedhet az ifjú apriliás, hogy a keze megerősödik addigra, s kielégítő versenyt fut azon a hepehupás Nelson Piquet pályán, ahol tavaly harmadik lett.

A világbajnokság állása:

500 kcm
1. Valentino Rossi 300 pont
2. Max Biaggi 203
3. Loris Capirossi 199
4. Alex Barros 169
5. Shinya Nakano 148
6. Norick Abe 127
7. Carlos Checa  117
8. Sete Gibernau 115 pont
9. Alex Criville 111
10. Tohru Ukawa 107

250 kcm
1. Daijiro Katoh  297 pont
2. Tetsuya Harada 263
3. Marco Melandri 174
4. Roberto Rolfo 169
5. Fonsi Nieto 154
6. Jeremy McWilliams 130
7. Emilio Alzamora 127
8. Roberto Locatelli 118
9. Naoki Matsudo 105
10. Franco Battaini 69

Korábban: