Ifj. Tóth János három év után újra rajthoz áll a tizes szorzójú osztrák Európa-bajnoki futamon (november 9-10.), amelyet mindenki csak Semperit-rali néven ismer, ám ettől az évtől kezdve Waldviertel-ralinak hívják. Az ötszörös abszolút bajnok most először lép nemzetközi porondra hűséges navigátorával, Tóth Imrével, de korábbi társával, Gergely Ferenccel már többször is szerencsét próbált az osztrákok egyik legnépszerűbb viadalán.

Fotó: Peugeot
Janikáék Peugeot-ja mellett még tucatnyi WRC-t csodálhatnak a szurkolók
"Az idén csak aszfaltos pályák szerepelnek a programban, amit én személy szerint nagyon sajnálok" - mondta ifj. Tóth János. "A mezőnyről azt tudom, hogy tizenhárom WRC-re kell számítani, és mivel Ausztriában még nem dőlt el a bajnoki cím sorsa, két iszonyúan igyekvő és nagyon gyors versenyzővel kell összemérnem a tudásomat. Az egyik a toyotás Franz Wittman, a másik az én autóm testvérét, egy másik Peugeot 206 WRC-t használó Rafael Sperrer."

Mindkét "kis oroszlánt" Rolf Schmidt csapata készítette fel a versenyre, a csapat, amely nem ismert lehetetlent. Az ötszörös bajnok - aki 1998-ban a későbbi Európa-elsőt legyőzve nyert Ausztriában - elmondta, azért ezt a viadalt választották, mert itt általában jó a mezőny, sok a magyar induló, és ezért mindig sok a magyar szurkoló is. Ráadásul sok konkurensük lesz, és legalább képet kapnak arról, mennyire felkészültek, milyen gyorsak a külföldi élversenyzőkhöz képest.

S hogy mire számít az idén? "Jó lenne, ha tudnánk tartani a lépést a bajnoki címért küzdő két osztrák párossal. Ha ez sikerül, akkor már nagy baj nem lehet. Egész héten tréningeztünk, a pályák keskenyek és nagyon gyorsak, ráadásul helyenként sarasak és defektveszélyesek is. Szóval nem lesz könnyű dolgunk, de mindenképpen bizonyítani szeretnénk, hiszen három éve nem indultunk nemzetközi viadalon. A Peugeot 206 WRC az idén eddig gyönyörűen muzsikált, szeretnénk Ausztriában is jó eredményt elérni vele. Persze, a mezőny nagyon erős, itt már dobogóra állni is nagy dicsőség lenne."

A viadalra egyébként az ifj. Tóth János, Tóth Imre duón kívül még 26 magyar páros nevezett, köztük egy másik WRC-s kettős, Benik Balázs és Somogyi Pál, akik szintén a minél jobb abszolút helyezésért szállnak harcba.

Korábban:

Tóthék szomszédolnak