Shinya Nakano az év újonca

A Gauloises Yamaha Tech 3 csapat tagja, a japán Shinya Nakano lett az év újonca a gyorsasági motoros világbajnokság királykategóriájában.

Fotó: DPPI
Shinya ötödikként zárt első (és utolsó) 500-as szezonjában
A 24 éves Nakano, aki 155 pontot gyűjtött a szezon során és ötödik lett a világbajnokságban, így nyilatkozott: "Sikeres volt ez az év számomra. Az év újonca cím megszerzése az egyik célom volt az idei évben, emlékszem, három évvel ezelőtt is megnyertem (a negyedlitereseknél). Belegondolva, mi minden történt azóta, nagyon boldog vagyok."

Ami a további céljait illeti, így vallott: "E cím mellett dobogóra szerettem volna állni, esetleg nyerni. Utóbbi nem annyira könnyű feladat, és egyszer sikerült dobogós helyezést elérnem, Németországban."

Az újonc arról is beszámolt, hogy mi mindent tanult a legfelső géposztályban. "Főleg azt, hogyan kell csúsztatni a hátsó kereket. Tudom, hogy Valentino nagyon tisztán csúsztat, és talán ezt el kéne tanulnom tőle. Rájöttem, hogy jobban kell használni a fékeket, mint a negyedliteres kategóriában. Sokkal keményebben kell itt fékezni. Mindennek a tetejébe jóval több itt a gyári versenyző és motor, így ha a legkisebb hibát is véted, nagyon könnyen elvesztheted a pozíciódat és könnyen visszaeshetsz a 13. vagy 14. helyre. Soha nem motoroztam még ilyen hátul azelőtt! Most már tudom, hogy ez megtörténhet, így jobban kell koncentrálnom, ami nehéz, és már korán meg kell találni a megfelelő motorbeállítást."

A téli terveit illetően is beszélt. "Január közepétől vagy végétől újra tesztelünk, amit már nagyon várok. Azelőtt elmegyek nyaralni, hogy egy kicsit elszakadjak a versenyzéstől. Azt hiszem, decemberben elkezdem a fizikai tréninget is."