A szombati négyből ugyan csak egy gyorsaságin győzött az ifj. Tóth János, Tóth Imre duó, mégis megnyerte a szezonnyitó Esztergom-ralit. A címvédők Peugeot 206 WRC-jükkel 26 mp-cel előzték meg a kellemes meglepetés okozó Benik Balázs, Somogyi Pál (Ford Focus WRC) duót, tőlük közel három perccel lemaradva a Tagai Tamás, Tagai Róbert (Subaru Impreza WRC) kettős következett az abszolút sorrend harmadik helyén.

Fotó: Amber PR
Tóthékat most sem tudták megverni
Ennél jobban nem is kezdhette volna az idényt a címvédő ifj. Tóth János, Tóth Imre (Peugeot 206 WRC) kettős: az ötszörös abszolút bajnok - folytatva az utóbbi két év győzelmi sorozatát - megnyerte az idénynyitó bajnoki viadalt.

Janikának mindig jól ment Esztergomban a verseny tízéves történetében hétszer az ő nyakába akasztották a győztesnek járó babérkoszorút. Ezúttal azonban nem volt olyan könnyű dolga, mint az utóbbi két esztendőben, hiszen a WRC-k száma jócskán megszaporodott erre az idényre. Benik Balázs és Turi Tamás is büszkélkedett gyorsasági szakaszgyőzelmekkel, ifjú Tóth azonban jól beosztotta az előnyét és végül 24 másodperces előnnyel nyerte meg a viadalt a fordosok előtt.

Pedig a Bomba Rally Team kettőse számára sem volt fenékig tejföl a viadal. A második nap nyitó gyorsasági szakaszán ugyanis az egyik nyújtott balkanyar végén volt egy ugrató, amely megdobta a kocsit. És mivel túl gyors volt a tempó, a Peugeot 206 WRC a mezőn kötött ki, kidöntve egy kerítéskarót. Az "ezüst oroszlán" jobb eleje összetört és elállítódott a futómű, de szerencsére komolyabb baj nem történt, ifj. Tóthék folytatni tudták a küzdelmet. S nemcsak folytatták, hanem uralták is. Turi előbb defektes kereket cserélt, majd a zárószakaszon bukfencet vetett, és Beniknek is volt egy megpördülése. Ezek eredményeképp úgy alakult, hogy ifj. Tóthnak a végére nem kellett nagyon aggódnia.

Fotó: Amber PR
Janika örül a küzdelemnek
"Korántsem nyújtottam száz százalékos teljesítményt" -  mondta Janika a célba érkezést követően. "Az autón jó néhány újítást hajtottak végre a tavalyihoz képest. Ezek természetesen a fejlődést szolgálják, de miattuk a Peugeot-t egy kicsit másképp kell vezetni, mint korábban. A strázsahegyi szakaszok nem sikerültek túl jól számunkra, de megmondom őszintén, nem is kockáztattam, mert ez az a gyorsasági, amelyen bármikor felborulhatsz. Nekem pedig ez nem hiányzott. Nagyon örülök, hogy végre küzdelem van az abszolút bajnoki pontokért, így, hogy ennyi jó autó és ennyi jó pilóta van a WRC-s mezőnyben, sokkal izgalmasabbak lesznek a hátralévő versenyek is."

Hab a tortán, hogy nemcsak a futamgyőzelmet szerezték meg egy Peugeot-val, hanem az idén először kiírt márkabajnoki versengésben is az oroszlános márka végzett az élen. Következik (április 25-27.): 9. Vredestein-rali, az ob második futama, Miskolc.

10. Enternet Indit Trade-rali, az ob első futama, Esztergom
Abszolút sorrend (nem hivatalos), élcsoport:
1. ifj. Tóth, Tóth (Bomba Rallye Team, Peugeot 206 WRC) 1:25:27.2 óra
2. Benik, Somogyi (OMV Best Racing, Ford Focus WRC) 24.0 másodperc hátrány
3. Tagai T., Tagai R. (Intermédia MSE, Subaru Impreza WRC) 3:18.5 perc h.
4. Turi, Papp (TP+2K AMSE, Toyota Corolla WRC) 4:48.8 p h.
5. Szajky, Horváth L. (Szajky Rallye Team, Mitsubishi Lancer Evo5) 6:38.4 p h.
6. Bútor, Tóth V. (Citroen Total Rallye Team, Citroen Saxo Kit-car) 7:10.1 p h.

Ajánlat:

rally-live.hu

Korábban:

Fórum:

Megverik-e ebben az évben Janikáékat?

Nem hiányzik a könyvtárából?

Rallye Kalendárium 2001