Grönholm-fölény az Argentin ralin

A vb-pontversenyben élen álló finn Marcus Grönholm (Peugeot) vezet hét gyorsasági szakasz után a világbajnokság hatodik futama, az Argentin rali első napján. Két csapatot fegyveresek kiraboltak egy étteremben, a rendőrség gyorsan elkapta a tetteseket.

Fotó: Amber PR
Grönholm idei harmadik futamgyőzelméért hajt
Grönholm hatalmas előnyre tett szert legközelebbi vetély- és honfitársával, Tommi Mäkinennel (Subaru) szemben. A világbajnokságban jelenleg vezető finn pilóta már a nap elején megkaparintotta az első helyet. Mikor az utolsó két gyorsasági szakaszon köd szállt le, vetélytársai drasztikusan lassítani kényszerültek, míg ő relatíve megúszva a ködöt (elsőként indulva) 1 perc 40 másodperces előnyt szerzett. Mäkinen mögött ismét egy Peugeot-pilóta, a címvédő, brit Richard Burns ért célba. A negyedik helyre a kitűnően teljesítő svéd Petter Solberg (Subaru), míg az ötödikre a spanyol Carlos Sainz (Ford) hozta be autóját. Hatodik a Hyundaios belga Freddy Loix lett.

Pedig ha van valami, amit a 2001-es világbajnok Grönholm tényleg utál, az a köd. Az északi pilóta korábban már elárulta a titkot, hogy a látása nem éppen tökéletes, s mintha az időjárás tudta volna, hogy meg kell kímélni őt, meg is tette. A langaléta finn a két ködös szakasz előtt négy gyorsot megnyert, akkor 16,5 másodpercnyi volt az előnye.

Még Grönholmmal kapcsolatos, hogy meghosszabbította szerződését a Peugeot-val, még négy évig szeretne versenyezni. "Nagyon jól érzem magam, a munkatársaim remekül dolgoznak. Büszke vagyok arra, hogy egész pályafutásom során csak egy csapatban szerepelek" - mondta a tavalyelőtti világbajnok. Hozzátette: bízik abban, hogy az Argentin ralin is győzni tud, és akkor még többet jelentene számára, hogy éppen most sikerült megállapodnia a hosszabbításról.

A tavalyi győztes skót Colin McRae (Ford) lassú volt, csak a kilencedik helyen zárta a napot, a francia Francois Delecour (Mitsubishi) és a német Armin Schwarz (Hyundai) kiesett. Előbbi a hetedik gyorson megpördülés, utóbbi az utolsó szakasz végén olajnyomás-probléma miatt volt kénytelen feladni a versenyt.

Szombaton is ugyanaz a kilenc gyors vár a mezőnyre, mint pénteken, igaz az első nap csak nyolcat sikerült megrendezni - az elsőt nem lehetett a rengeteg néző miatt.

Rablás az étteremben

Letartóztattak három férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kirabolták a futamra érkezett Mitsubishi- és Hyundai-csapat vezetőit. A fegyveresek egy étteremben követték el a bűncselekményt: felszólították a vendégeket, hogy adják át bankkártyáikat és értéktárgyaikat. A rendőrség gyorsan elkapta a támadókat. A szervezők megnövelték a biztonsági erők létszámát.

Argentin rali, az élmezőny állása az első nap után gyorsasági után:
1. Grönholm, Rautiainen (finn, Peugeot 206) 1:29:41.0 óra
2. Mäkinen, Lindström (finn, Subaru Impreza) + 1:41.3 perc
3. Burns, Reid (brit, Peugeot 206) + 2:02.2 p
4. Solberg, Mills (norvég, brit, Subaru Impreza) + 2:08.6 p
5. Sainz, Moya (spanyol, Ford Focus) + 2:22.5 p
6. Loix, Smeets (belga, Hyundai Accent) + 2:49.6 p
7. Rovanperä, Pietilainen (finn, Peugeot 206) + 3:35.5 p
8. Gardemeister, Lukander (finn, Skoda Octavia) + 3:54.3 p
9. C. McRae, Grist (brit, Ford Focus) + 4:09.6 p
10. Märtin, Park (észt, brit, Ford Focus) + 4:31.7 p
11. G. Panizzi, H. Panizzi (francia, Peugeot 206) + 4:35.1 p
12. Eriksson, Thorner (svéd, Skoda Octavia) + 4:57.5 p
13. A. McRae, Senior (brit, Mitsubishi Lancer) + 6:05.9 p
...15. Kankkunen, Repo (finn, Hyundai Accent) + 8:35.2 p

Ajánlat:

A vb állása

Korábban:

Argentin rali - a Peugeot nyomában

Fórum:

WRC