A második világbajnoki címét már korábban biztosító finn Grönholm (Peugeot) vezet az első nap után az Ausztrál ralin, a sorozat utolsó előtti állomásán. Második a norvég Solberg (Subaru), harmadik a spanyol Sainz (Ford), jó sokan kiestek. A francia Delecour (Mitsubishi) komoly balesetet szenvedett, navigátorát törött bokával és medencecsonttal kórházba kellett szállítani.

A francia Delecour a hetedik gyorsaságin bukott, hatalmasat. Ő szinte sértetlenül szállt ki az alaposan összetört Lancerből, navigátorának, Grataloupnak viszont eltörött a bokája és a medencecsontja, mentőhelikopterrel szállították a perthi kórházba, az éjszakát mindenképpen az intenzív osztályon tölti.

"Eszméleténél van, beszél, mozgatja a kezét és a lábát" - jelentette a helyszínről Burns. A brit Peugeot-pilóta csakúgy, mint a német Schwarz (Hyundai) nem sokkal a franciák szerencsétlensége előtt esett ki (előbbi kuplung-, utóbbi motorhiba miatt), mindketten gyorsan Delecourék segítségére tudtak sietni. A rendezők a szakasz eredményeit nem veszik figyelembe az összesítésnél.

A vb-ezüstért és első peugeot-s győzelméért (úgy látszik, hiába) hajtó Burnsön, Delecouron és Schwarzon kívül kiesett még a belga Loix is, a Hyundai menője a hatodik gyorson csúszott le az útról, nyomult pedig nagyon.

Amúgy Solberg nyerte Subarujával a szuperspeciált, aztán nagy meglepetésre Loix következett, majd Grönholm sorozatban nem kevesebb mint hatszor bizonyult a leggyorsabbnak, a napi záró gyorsot "odaadta" márkatársának, Rovanperänak. Azaz igazából minden olyan szakaszt hozott a már kétszeres világbajnok, ami számít, a többi rövidke volt nagyon - jókora az előnye a második nap előtt. Szombaton elvileg tizenegy gyorsasági vár a mezőnyre.

Ausztrál rali, állás az első nap után, élcsoport:
1. Grönholm, Rautiainen (finn, Peugeot 206) 1:18:35.5 ó
2. Solberg, Mills (norvég, brit, Subaru Impreza) + 29.5 mp
3. Sainz, Moya (spanyol, Ford Focus) + 33.4 mp
4. Rovanperä, Silander (finn, Peugeot 206) + 54.2 mp
5. Mäkinen, Lindström (finn, Subaru Impreza) + 1:03.8 p
6. C. McRae, Ringer (brit, Ford Focus) + 1:28.5 p
7. Märtin, Park (észt, brit, Ford Focus) + 1:47.4 p
8. Duval, Fortin (belga, Ford Focus) + 1:58.8 p
9. Gardemeister, Lukander (finn, Skoda Octavia) + 2:34.2 p
10. Loeb, Elena (francia, Citron Xsara) + 2:44.5 p
11. Paasonen, Kapanen (finn, Mitsubishi Lancer) + 3:12.5 p
12. Kankkunen, Repo (finn, Hyundai Accent) + 3:49. 8 p
13. Eriksson, Thorner (svéd, Skoda Octavia) + 5:46.7 p