McRae is kiesett, Grönholm fényévnyire

A már kétszeres világbajnok finn Grönholm Peugeot-jával növelte előnyét az Ausztrál ralin, jó úton halad idei ötödik futamgyőzelme felé, fölénye már-már schumahernyi. Két nap után második a norvég Solberg Subaruval, harmadik a finn Rovanperä szintén 206-ossal, McRae (illetve Fordja) meg feladta.

A napi első szakaszon "szokás szerint" Solberg győzött, majd Rovanperä következett háromszor. Aztán meglepetésre Mäkinen volt a leggyorsabb, majd újra Rovanperä (Sainz mesterrel azonos időt elérve) - a 15. szakaszon.

Ekkor Colin McRae már nem volt versenyben, pedig jól jött, vagy ment, rendre dobogós helyen végzett, hatodik volt összetettben. Formáját tekintve meg talán még följebb is lépkedhetett volna, amivel pontokat szerezhetett volna, amelyekkel visszahódíthatta volna ezüstös pozícióját Burnstől - a sok volnából kiesés lett, megadta magát a Focus, konkrétan a hűtő.

Grönholm ekkor gondolta úgy, hogy megint csak megmutatja, ki is a legjobb mostanság, négy viszonylag hoszabb gyorsot is hozott, amivel le is rázta üldözőit, növelte előnyét, stb. A záró szuperspeciált (a harmadik ilyet...) Solberg nyerte.

A nap nyertese mindenesetre Rovanperä - a Peugeot finn pilótája átvette a harmadik helyet Sainztól (tavaly is harmadik volt a vörös ausztrál murván). Ne feledjük, akár ő is lehet még összetett második, van miért hajtania (akárcsak Sainznak, Solbergnek, Mäkinennek vagy Loebnek - mindnek jól jött Burns és McRae búcsúja).

Vasárnapra négy gyors maradt, egy rövid és három elég hosszú, Grönholm nyugodtan, azzal együtt rettentő gyorsan fog vezetni és valószínűleg nyerni, mögötte bármi lehet még, nagy csata várható. És nemcsak a dobogós, de a pontszerző helyekért is - pédául a Ford két fiatalja, Duval és Märtin között egy másodpercecske sincsen.

Ausztrál rali, állás két nap után, élmezőny:
1. Grönholm, Rautiainen (finn, Peugeot 206) 2:39:42.2 ó (106,3 km/ó)
2. Solberg, Mills (norvég, brit, Subaru Impreza) + 48.3 mp
3. Rovanperä, Silander (finn, Peugeot 206) + 1:12.7 p
4. Sainz, Moya (spanyol, Ford Focus) + 1:32.4 p
5. Mäkinen, Lindström (finn, Subaru Impreza) + 2:08.2 p
6. Duval, Fortin (belga, Ford Focus) + 4:21.1 p
7. Märtin, Park (észt, brit, Ford Focus) + 4:21.9 p
8. Gardemeister, Lukander (finn, Skoda Octavia) + 5:14.9 p
9. Loeb, Elena (francia, Citroen Xsara) + 6:25.6 p
10. Kankkunen, Repo (finn, Hyundai Accent) + 7:05.8 p
11. Paasonen, Kapanen (finn, Mitsubishi Lancer) + 8:53.1 p
12. Eriksson, Thorner (svéd, Skoda Octavia) + 9:58.2 p

KAPCSOLÓDÓ CIKK