Csütörtöktől vasárnapig az idei utolsó futamot rendezik a ralivébén, a mezőny Nagy-Britanniában zárja a finn Grönholm és csapata, a Peugeot elsöprő fölényét hozó szezont. Harc az egyéni érmekért várható, nem kevesebb, mint hat pilóta vetekszik az ezüstért.

Amber PR
Grönholm nem lassít
Fotó: Amber PR
Az angol Burns (Peugeot), a skót McRae (Ford), a spanyol Sainz (Ford), a finn Rovanperä (Peugeot), a francia Panizzi (Peugeot) és a svéd Solberg (Subaru) is lehet még összesítésben második, a legnagyobb futamgyőzelmi esélyei persze a már kétszeres világbajnok (2002, 2002) Peugeot-pilóta Grönholmnak vannak. A langaléta finn nyert tavaly (Rovanperä és Burns előtt...), mostanság meg kirobbanó formában van, s fölénye hiába elképesztő, továbbra is kellőképp motivált.

Grönholm - egyebek mellett - azért nyomul, hogy beállítsa a francia Auriol 1992-es rekordját (hat győzelem egy idényben), míg a Peugeot a Lancia 1987-es csúcsára pályázik (kilenc siker egy szezonban). Grönholm - Rautiainen navigátorával - amúgy hatszor bizonyult a leggyorsabbnak, csak Argentínában kizárták, mert külső segítséget vett igénybe, szabálytalanul.

Ha meg nem ő, hát a pillanatnyilag második Burns, a tavalyi év világbajnoka az, akinek leginkább "jár" a Cardiff-központú rali első helye - korábban háromszor is az idén első peugeot-s szezonját taposó "hazai" versenyző állhatott a dobogó legfelső fokára (kétszer Subaruval, egyszer Mitsubishivel). Burnsnek a futamgyőzelem még nem jött össze a francia istállóval, mikor, ha nem most.

A Peugeot harmadik gyári pilótája Rovanperä, akinek ebben az idényben Burnshöz hasonlóan szintén "csak" második helyezésekre futotta, Silander helyett az itinert talán újra - a betegségéből felgyógyuló - Pietilainen diktája neki. Rovanperä egy esetleges sikerrel ugye összetett második lehet, ahogy márkatársa, Panizzi is - az elsősorban aszfalton tüneményes francia privát, a Bozian Racing által összerakott 206 WRC-t vezet, esélye persze vajmi kevés a walesi murván.

És még valami a zsinórban három konstruktőri világbajnokságot nyerő Peugeot-val kapcsolatban: a Grönholmék oroszlánjához nagyon hasonló 206 WRC-t kapott az Valentino Rossi - a ralibarátok (is) nagy érdeklődéssel várják az olasz sztármotoros debütálását. A hondás menő a Grifone és a Michelin jóvoltából hódolhat szenvedélyének. (És még egy vip: a volt F1-es Mark Blundell is ralizgat a hétvégén, a brit egy 1600-as MG-t terelget.)