Könnyen elképzelhető, hogy hamarosan a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) többi bajnokságában is bevezetik a Forma-1-ben 2003-tól érvényes új pontszámítási módszert.

Max Mosley, az FIA elnöke szerint először a ralivébét érintené a módosítás, majd következne a többi sorozat (Formula 3000, FIA GT, stb.) is.

A Forma-1-ben az eddigi hat helyett a legjobb nyolc versenyző kap pontot, a győztes tíz, a második nyolc, a harmadik hat ponttal gazdagodik majd, s még a nyolcadiknak is jár egy. Az elitkategória 52 éves történetében ötödször kerül sor a pontrendszer megreformálására.

Néhány nappal ezelőtt Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke ismételten keményen bírálta a Nemzetközi Automobil Szövetség vezérkara által elfogadott, de Világtanácsa által még jóvá nem hagyott változtatásokat: "Az új pontrendszer akár azt is eredményezheti: úgy nyer világbajnokságot egy pilóta, hogy egyetlen GP-n sem győzött, mivel az első nem néggyel, hanem csak kettővel kap több pontot a másodiknál."

A Forma-1 élmezőnyében nem történt volna semmilyen változás, ha már idén is a jövőre érvényes pontrendszert alkalmazzák.