Az SMI Aprilia csapat színeiben folytatja pályafutását Talmácsi Gábor, a gyorsasági motorkerékpáros világbajnokság 125 köbcentiméteres kategóriájában vitézkedő magyar klasszisa. Talmácsi pénteki sajtótájékoztatóján azt is kijelentette, hogy késznek érzi magát a világbajnoki címre.

Talma jövőre egy Aprilia nyergében villogtathatja tudását

Ismeretes, Talmácsi Gábor húsz pontjával a 22. helyen zárta a gyorsasági motoros vb idei szezonját, ennek a némiképp csalódást jelentő eredménynek több összetevője volt. Talma az olasz Italjet Racing Teammel kezdte a 2002-es évet, a gyári csapat azonban nem tudott megfelelő technikai hátteret biztosítani a magyar fiú számára, aki rendre a versenyek feladására kényszerült. A versenyző és a menedzsment ezért közösen úgy határozott, hogy új csapatnál próbálnak szerencsét, június végén a német hivatalos Honda együtteshez, a Sachsen Honda Racing Teamhez írtak alá. A csapatváltás után rögtön az első futamon (Holland Nagydíj) pontot tudott szerezni Talmácsi, majd szeptember 21-én történelmi tettet vitt véghez, a Brazil Nagydíjon a negyedik helyen futott be.

Talmácsi az idény során több neves együttes figyelmét felkeltette, menedzsere ajtaján szinte naponta kopogtattak a kérők, végül a gyári Aprilia csapat lett a szerencsés, így 2003-ban az egyelőre SMI Aprilia Racing Team névre hallgató gárdánál folytatja a versenyzést. A szponzorokkal történő egyeztetések folyamatosan zajlanak, így valószínűsíthető, hogy a jövőben még kiegészül a csapat neve egy támogatóval.

"Amilyen szerencsésnek mondható az idei évem, legalább olyan balszerencsés is volt - kezdte Talma. - Egy rossz döntés miatt igen döcögősen indult a szezon, s a gödörből csak a csapatváltással tudtam kikecmeregni. Innentől a dolgok jóra fordultak, a német gárdánál pályafutásom legnagyobb sikerét arattam, így várható volt, hogy jövőre egy nevesebb együttes színeiben folytatom. Maradok a 125 köbcentiméteres kategóriában, s gyári Aprilia motorral fogok versenyezni, ráadásul a háttérben Olivier Ligeois áll, akinek neve garancia arra, hogy 2003-ban minden futamon a lehető legtökéletesebb technikai háttérrel rajtoljak."

Az Aprilia csapatról tudni érdemes, hogy 1999-ben érte el legjobb eredményét, mikor is Marco Melandrival a világbajnokság második helyén végzett. Az olaszok biztosítják majd Talmácsi számára a technikát és a szerelőket, ami mindenképpen óriási lehetőséget jelent. "Nem csak, hogy az Aprilia adja a szerelőket, de ráadásul én is választhattam ki, hogy kikkel szeretnék együtt dolgozni, továbbá ugyanolyan hátteret kapok, mint a világbajnok Arnaud Vincent. Úgy érzem, végre megvalósíthatom álmaimat, azaz stabilan az első öt között szeretnék lenni."

Talmácsi nemrégiben már kipróbálta egy tesztversenyen új versenygépét, a spanyol bajnokság utolsó előtti futamán állt rajthoz. 63 indulóból a második helyen végzett, s mint mondta, nagyon jó tapasztalatokat szerzett: az Aprilia teljesítménye minden téren jobb volt, mint a Hondáé. Januártól tesztek egész során vesz még részt, így tökéletesen felkészülhet a világbajnokságra. A már említett Olivier Ligeois szerint egyébként nem elképzelhetetlen, hogy Talmácsi lesz az idei vb egyik meglepetésembere, s még a világbajnoki cím megszerzését sem tartja elérhetetlennek. A magyar fiú erre széles mosoly kíséretében sietve le is szögezte, hogy természetesen felkészültnek tartja magát a vb-cím megszerzésére.

A sajtótájékoztatón szó esett még arról, hogy a csapat Budapesten is bemutatkozik majd a nagyközönségnek, mégpedig február 6-án. A pontos helyszín egyelőre nem ismeretes, de mindenképpen érdemes lesz majd kilátogatni a helyszínre, sok-sok meglepetéssel várják majd az érdeklődőket. Megalakult a hivatalos Talma Fan Club is, a jelentkezéseket Talmácsi Gábor weboldalán várják.