Az autósok között az 1997-ben győztes japán Sinozuka Kendzsiro (Nissan), a motorosoknál a francia Cyril Despres (KTM) volt a leggyorsabb a 25. Dakar-rali nyitó távján. A Marseille-ben rendezett prológ után az első szakaszon Narbonne-ig 265 km-t teljesít a mezőny.

Az adminisztratív és technikai vizsgálatok után eldőlt, hogy 130 autó, 162 motor és 51 kamion vesz részt a 25. Dakar-ralin. A karaván szerdán Marseille-ből indulva 8552 kilométert tesz meg és január 19-én érkezik a Sinai-félszigeten fekvő Sarm-es-Sejk városába.

A legnehezebb sivatagi erőpróbán részvételi csúcsot dönteneka magyarok: a két legfontosabb kategóriában érdekeltek. Az autósok között hat páros, míg a motorosok mezőnyében Szilvási Péter teszi próbára tudását és bátorságát.

A legjobb esélyekkel Szalay Balázs (társa a színész Laklóth Aladár) várja a rajtot, önbizalmát növeli, hogy október elején megnyerte az egyiptomi viadalt. A most ötödször induló pilóta 2000-ben 59. lett, akkori partnere, Jakab Tamás most Fenesi Józseffel vág neki a sivatagnak.

A mezőnyben 14 nő található, köztük két motoros. Emellett több, más sportágból ismert sztár neve is szerepel a rajtlistán. Így az alpesi sí világbajnok francia Luc Alphandé, vagy a belga labdarúgó-válogatott volt kapusáé, Jean-Marie Pfaffé. Utóbbi a kamionosok versenyében próbál szerencsét. "Úgy érzem, magam, mint egy turista, hiszen két sofőröm is van" - tréfálkozott Pfaff a rajt előtt.

A prológ eredménye (1 km):
autósok:
1. Sinozuka, Delli-Zotti (japán, francia, Nissan) 1:43 p
2. Peterhansel, Cottret (francia, Mitsubishi) + 1 mp
3. Maszuoka, Schulz (japán, német, Mitsubishi) + 1 mp
motorosok:
1. Despres (francia, KTM) + 1:39 p
2. Roma (spanyol, KTM) + 0.13 mp
3. Raynal (francia, KTM) + 1.18 mp