Már csak négy magyar érdekeltségű egység van versenyben a Dakar-ralin, mivel a Szalay Dakar Team kamionja sem folytathatja a száguldást.

A MAN nem sokkal a csütörtöki szakasz felét követően egy dombon túl nagyot ugratott, s Francois Coquatrix gerincsérülést szenvedett. A francia versenyzőt a szervezők helikopteren szállították a szabhai táborba. Darázsi Zsolt és a szintén francia Bernard Irissou végül a huszonkettedik helyen ért célba, de a versenyigazgatóság nem engedélyezte számukra a folytatást. Így pénteken már csak a szervizúton haladt a kamion.

Délutáni jelentések szerint az autósok között szereplő Jakab Tamás, Fenesi József duó is bajba került, nem sokkal a rajt után motorhiba miatt meg kellett állniuk. A Chevrolettel versenyző duó a sivatag közepén várja, hogy szervizkamionja odaérjen. A Kis Sándor, Czeglédi Péter (Nissan) páros már elhagyta az utolsó, harmadik ellenőrző pontot, míg Palik László és Darázsi Gábor (Toyota) a másodikat. A kamionosok között érdekelt Jerome Raimbaud (francia), Szaller Zoltán, Farkas Nándor trió az első konrollállomáson van túl.

Ami pedig a csütörtökön súlyos balesetet szenvedő és kómába esett Sinozuka Kendzsirót illeti: a japán pilóta visszanyerte eszméletét. Noha egyelőre még állandó felügyelet alatt van, állapota biztató, s orvosai szerint már elég erős ahhoz, hogy két napon belül elhagyja a kórházat. A tervek szerint további kezelésére Párizsban kerül majd sor.

A Dakar-rali nyolcadik szakaszán bekövetkezett balesetben az 54 éves japán pilótának elsősorban az arca sérült meg, a tuniszi klinikán azonban - ahova légi úton szállították - már túlesett a legszükségesebb beavatkozásokon. A Reuters helyszíni tudósítója szerint jelenleg mélyen alszik, és szabályosan lélegzik.

Pénteken a kilencedik szakaszt rendezik Szabha-Zilla között, összesen 585 kilométeres távon, amiből 567 kilométer számít gyorsaságinak.