Grönholm harmadszor nyert a Svéd ralin

Nem szakadt meg az elképesztő sorozat, ismét csak skandináv győzött a Svéd ralin, a világbajnokság idei második futamán. A címvédő finn Marcus Grönholm honfitársa, a subarus Tommi Mäkinen és a peugeot-kollega angol Richard Burns előtt végzett az élen, a francia konstruktőr zsinórban negyedszer bizonyult verhetetlennek a havas-hideg viadalon. Összetettben a francia Sebastien Loeb és a skót Colin McRae vezet holtversenyben, illetve csapatuk, a Citroën.

Forrás: EPA
Grönholm csak nyer
Fotó: EPA
Minden maradt hát a régiben. Grönholm négy év alatt saját maga harmadik, a Peugeot negyedik elsőségét szerezte, és persze a skandinávok egyeduralma is tart. Soha nem tudták még megverni őket - a finneket vagy a svédeket. Most is jónéhány finn végzett az élmezőnyben, ha ki is esett közülük egy-két menő (Rovanperä, Pykälistö, Välimäki).

Legközelebb a tűzhöz ezúttal az angol Burns ért, a Peugeot 2001-es (akkor még subarus) világbajnoka amúgy nyerni akart, de első oroszlános futamgyőzelme továbbra is várat magára. De nincs oka szomorkodni, remekül ment. Nem tehet arról, hogy Grönholmnak vérében van a versenyzés a hóban (is) - a kétszeres világbajnok nem lassít (13 győzelemnél tart, még egyszer ennyi kellene, hogy ő legyen a legeredményesebb, most McRae-nél a dicsőség 25-tel).

Mäkinen viszont gyorsított, a négyszeres világbajnok negyedszer ugyan nem tudott győzni Svédországban, de végig partiban volt Grönholmmal, szépen csillog az ezüst. És a jelek szerint nagyon erős az új Impreza, a norvég Solberg is gyűjtött pár pontot. Subaruéknál azért a tavalyi Solberg-fölény után most ismét Mäkinen a sztár, fordult a kocka...

Forrás: EPA
Mäkinen összhangban a Subaruval
Fotó: EPA
Markko Märtin megmutatta, újból. A Ford észt szupertehetsége igen jó úton halad egy vb-cím felé, ahogy sokan jósolják is, tán jövőre vagy 2005-ben sikerülhet is neki. Most negyedik lett fantasztikus versenyzéssel - negyedik volt a Montén is, ott tündököl az élbolyban. Csapattársai közül a belga Duvalnak még sokat kell tanulnia, a finn Hirvonennek szintúgy, de míg Duval ugye kiesett, ő szépen, jó pozíciban végigment.

Kiválóan kezdett, borzasztóan folytatta, majd hosszú hajrát nyitva keményen finiselt a szezonnyitón taroló Citroën. McRae ötödikként, Loeb hetedikként végzett, vezetnek is ketten holtversenyben az összetettben, Sainz mester kilencedik pozíciójának biztosan nem örül, volt ugye már párszor dobogós a Svéd ralin.

Forrás: EPA
Ha Sainz nem is, a Citroën végül egész jó eredményt ért el
Fotó: EPA
A Hyundai hozta a tőle várhatót, a belga Loix jobban, a német Schwarz gyengébben muzsikált, a finn Välimäki nem bírta végig. Pont nem jutott a "koreaiaknak". Még privát Accenttel kitűnően csúszkált-száguldott a helyi menő Kristian Kolberg. A Skoda a finn Gardemeisterben bízott azután, hogy a Montén a francia Auriol hozta a pontokat - Gardemeister pedig nem okozott csalódást, ha el is fáradt a végére.

Bár a gyári versengésből kivonult egy időre a Mitsubishi, többen döngettek privát Lancerekkel, nem is rossz eredménnyel. A Bozian-Peugeot 206-ossal igyekvő cseh Kresta is megmutatta, a fordos Janne Tuohino kicsit elrontotta a végére. M-Sportos társaival egyetemben azért Focusban voltak.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK