Három magyar motorossal rajtol a vb-sorozat

Április első hétvégéjén indul a motoros gyorsasági világbajnokság - három magyar indulóval. Az Aprilia címvédő csapatánál igyekvő Talmácsi Gábor február végi bukása után jól van, legutóbb Mugellóban tesztelt, Tóth Imre és Lénárt Péter Hondával versenyez, először Szuzukában. A Japán GP-ig géposztályonként bemutatjuk a mezőnyt, először a 125-ös "érdekelt" kategóriát.

Talmácsi és az Aprilia
Április 4-6. között Japánban, Szuzukában megkeződik a 16 versenyből álló világbajnoki sorozat, a legjobbak (125-ös) mezőnyében idén három honfitársunknak szurkolhatunk. Eredményeket a már harmadik vb-szezonját kezdő Talmácsi Gábortól várhatunk, a 21 éves Talma társa az Aprilia világbajnok csapatában a német Steve Jenkner (a címvédő francia Arnaud Vincent a KTM-hez igazolt).

Talmácsi legutóbb Mugellóban tesztelt, 20 fokos meleg és napsütés fogadta a versenyzőket. Gábor elmondta, hogy a motor beállítása most már csaknem 100%-ban sikeres volt, de még néhány apró művelet hátra van, főleg az első futóműnél akad még beállítanivaló. Talma leggyorsabb köre 2:02:9 perc volt, ez is bizonyítja, hogy a február végi bukásakor szerzett sérülései már nem akadályozzák abban, hogy Szuzukában bizonyíthasson.

Lénárt és a Honda
Talmácsin kívül úgy volt, hogy további három magyar motoros vesz részt a 2003-as sorozatban (nemcsak 125-ben), de míg az egyaránt Hondával versenyző 17 éves Tóth Imre (Team Hungary) és a hasonlóan fiatal Lénárt Péter (Metasystem Racing Service, csapattársa a brit Leon Camier) valóban rajthoz áll, a 21 esztendős Rizmayer Gábor lemaradt a 250-ről, anyagi okokból nem indulhat. Mert nemcsak a csapatoknak (Rizmayer egyesülete a Team Hungary) kell egy megadott határidőig kauciót letenniük az engedélyhez, de minden egyes versenyzőnek is, Gábornak ez nem jött össze.

A 2003-as világbajnokság műsora
1 Április 6. Japán GP Szuzuka
2 Április 27. Afrikai GP Phakisa Freeway
3 Május 11. Spanyol GP Jerez
4 Május 25. Francia GP Le Mans
5 Június 8. Olasz GP Mugello
6 Június 15. Katalán GP Catalunya
7 Június 28. Holland GP Assen
8 Július 13. Brit GP Donington Park
9 Július 27. Német GP Sachsenring
10 Augusztus 17. Cseh GP Brno
11 Szeptember 7. Portugál GP Estoril
12 Szeptember 20. Brazil GP Rio de Janeiro
13 Október 5. Csendes-óceáni GP Motegi
14 Október 12. Malajziai GP Sepang
15 Október 19. Ausztrál GP Phillip Island
16 November 2. Valenciai GP Valencia

A mezőnyről a motogp.com listája alapján annyit tudni, hogy a világbajnok Vincent a KTM-nél folytatja, csapattársa az egykor szintén legjobb olasz Roberto Locatelli.

A Derbinél spanyolokat vetnek be Emilio Alzamora és Jorge Lorenzo személyében, az Aprilia Racing Worldnél az olasz Gino Borsoi és Alex de Angelis San Marinóból húzza a gázt.

Erősnek tűnik az egyaránt spanyol Pablo Nietóval és Hector Barberával felálló Master-Aspar Team, ne feledkezzünk meg a Telefonica Movistarról sem a hispán Daniel Pedrosával.

Az olasz Lucio Cecchinello (Safilo Oxydo Race LCR) és a japán Juicsi Ui (Sterigalda Racing) neve sem cseng rosszul. Manuel Poggiali (San Marino) feljebb lépett a 250-be.

KAPCSOLÓDÓ CIKK