Ralivébé 2003

Remek volt a 2003-as szezon. Mit remek, szenzációs! Embertelen csatákkal, kiegyenlített erőviszonyokkal, generációváltással. Összeállításunkban versenyről versenyre emlékezhet, visszalapozhat, ráadásul szebbnél szebb képeket nézegethet autócsodákról, gyönyörű tájakról és zseniális pilótákról. Raliminden a teljesség igényével, már a jövőbe is pillantva.

Monacóban kezdődött az év, ahogy az már lenni szokott, a nagy hagyományokkal bíró havas-jeges-aszfaltos versennyel. Kisebb meglepetésre tarolt az újonc, első teljes szezonját teljesítő Citroën - első a francia Loeb, második a skót McRae, harmadik a spanyol Sainz lett egyaránt Xsarával. Szabóék révén magyaroknak is szurkolhattunk, másfél napot bírt a Toyota.

Beszámoló a Monte-carlói raliról (01.26.)

Folytatás Svédországban, a sorozat egyetlen igazi havas versenyén - persze egy skandináv pilóta, a címvédő finn Grönholm, illetve hát a Peugeot sikerével. Másodikként a subarus finn Mäkinen, harmadikként az angol Burns (Peugeot) végzett.

Beszámoló a Svéd raliról (02.09.)

Irány Törökország, új, durva-murvás verseny, ismét Citroën-győzelem a spanyol Sainz jóvoltából. A dobogóra még az angol Burns (Peugeot) és a belga Duval (Ford) állhatott föl. Két magyar egység is indult: Fülöpék Toyotája hamar feladta, a gyári támogatást élvező Benikék bezzeg végigmentek a Forddal, és a kiváló 13. helyen zártak első vb-viadalukon. Benik Balázst aztán Társalgónkban kérdezhették olvasóink, már a magyar bajnoksággal is kapcsolatban.

Beszámoló a Török raliról (03.02.)

Képgaléria - Új-Zéland előtt

Következett az Új-zélandi rali, ahol ismét csak a PSA-konszern valamelyik csapata, most a Peugeot nyert. A 206-ossal első a finn Grönholm, második az angol Burns lett, a harmadik helyre a norvég Solberg hozta be a Subarut.

Beszámoló az Új-zélandi raliról (04.13.)

Képgaléria az Új-zélandi raliról

A kétszeres világbajnok Marcus Grönholm sikerével ért véget a 23. Argentin rali, a vb ötödik futama. A Peugeot finn menője idén harmadszor nyert, és az összetettben felzárkózott csapattársa, Richard Burns mögé. Az angol most harmadik lett, dobogóra még a verseny tavalyi győztese, a spanyol Carlos Sainz (Citroën) állhatott.

Beszámoló az Argentin raliról (05.11.)

Sorozatban negyedszer nyert Ford-pilóta az Akropolisz-ralin: a vb hatodik, görögországi jubileumi futamán Markko Märtin győzött az új Focus WRC-vel. Az észt kiválóság első sikerét érte el az elitben a Citroën spanyolja, Carlos Sainz, és a Subaru norvégje, Petter Solberg előtt. Negyedik lett a pontversenyben továbbra is vezető angol Richard Burns, csapata, a Peugeot is őrzi első helyét.

Beszámoló az Akropolisz-raliról (06.08.)

Képgaléria az Akropolisz-raliról

A norvég Petter Solberg nyerte Subaruval a Ciprusi ralit, a világbajnoki sorozat hetedik, "gyilkos" versenyét. Második a finn Harri Rovanperä (Peugeot), harmadik a francia Sebastien Loeb (Citroën) lett. A menők többségének kiesésével egészen esélytelen emberkék szereztek pontokat, a mezőny harmada sem ért célba.

Beszámoló a Ciprusi raliról (06.22.)

Képgaléria a Ciprusi raliról

Megismételve tavalyi sikerét a francia Loeb nyert a világbajnokság nyolcadik állomásán, a Német ralin - a Citroën sorozatban harmadszor nem talált legyőzőre ezen az aszfaltos versenyen. Így sem érte be viszont a nagyobbik PSA-konszerntestvért, mert dobogóra még két Peugeot-pilóta: a finn Grönholm és az egyéniben előnyét növelő angol Burns végzett.

Beszámoló a Német raliról (07.27.)

Irdatlan rég nem fordult elő, hogy ne helyi menő győzzön a Finn ralin - a világbajnokság kilencedik futamán ez az óriási bravúr az észt Markko Märtinnek sikerült Forddal. Második a norvég Petter Solberg Subaruval, harmadik az angol Richard Burns lett, a Peugeot-pilóta egy pontocskával növelte előnyét az összetettben a most negyedik spanyol Carlos Sainz (Citroën) előtt.

Beszámoló a Finn raliról (08.10.)

A norvég Petter Solberg (Subaru) győzelmét hozta a vb-sorozat tizedik versenye, a fantasztikus Ausztrál rali. Második a francia Sebastien Loeb (Citroën), harmadik a pontversenyben előnyét ismét valamelyest növelő angol Richard Burns (Peugeot) lett. A konstruktőri párharcban a PSA-konszerntestvérek döntetlenre állnak.

Beszámoló az Ausztrál raliról (09.07.)

A francia Sebastien Loeb sikerével ért véget a vb-sorozat 11. futama, a 45. San Remo-i rali. A Citroën klasszisa idei harmadik futamgyőzelmét aratta, és összetettben már csak két pontra van az ezúttal csúnyán leszereplő, listavezető angol Richard Burnstől (Peugeot). Az olaszországi aszfaltos versenyen elképesztő hajrával második az ugyancsak francia Gilles Panizzi (Peugeot), harmadik az észt Markko Märtin (Ford) lett.

Beszámoló a San Remó-i raliról (10.05.)

A norvég Petter Solberg nyerte a 47. Korzikai ralit, az idén még 14 futamból álló vb-sorozat 12. versenyét. A subarus mögött Carlos Sainz (Citroën) és a belga Francois Duval (Ford) végzett dobogós helyen - a spanyol klasszis ezzel összetettben átvette a vezetést az itt csak nyolcadik angol Richard Burnstől. A Peugeot-pilótát Solberg is beérte. A vasárnapi szakaszokon hiába leggyorsabb francia Sebastien Loeb (Citroën) sincs messze Sainztól, elképesztő a meccs.

Beszámoló a Korzikai raliról (10.19.)

A francia Gilles Panizzi győzelmével ért véget a 39. Katalán rali, a világbajnoki sorozat utolsó előtti, aszfaltos futama. A Peugeot-pilóta mögött másodikként honfitársa, Sebastien Loeb (Citroën), harmadikként az észt Markko Märtin (Ford) zárt. Összetettben Loeb és spanyol kollegája, a közönsége előtt csak hetedik Carlos Sainz holtversenyes első, de az itt ötödik norvég Petter Solberg (Subaru) csupán egy, a kiesett angol Richard Burns (Peugeot) is mindössze öt pontra van. Ahogy a konstruktőri meccsen a Peugeot a Citroëntől.

Beszámoló a Katalán raliról (10.26.)

Képgaléria a Katalán raliról

A norvég Petter Solberg nyerte az utolsó futamot, az 59. Brit ralit, a Subaru üstököse első világbajnoki címét ünnepelheti. Konstruktőrileg is trónfosztás történt: első teljes szezonjában máris lenyomta a Citroën a PSA-konszerntesó Peugeot-t.

Beszámoló a Brit raliról (11.09.)

Képgaléria a Brit raliról

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK