Burns már nyerne az Argentin ralin

Csütörtöktől vasárnapig Argentínában porol a ralivébé mezőnye, a szezon ötödik - murvás - versenyén óriási csata várható, nem kevesen pályáznak jó eséllyel a győzelemre. A papírforma persze a világbajnok Marcus Grönholm sikerét ígéri, legnagyobb vetélytársa a pontversenyben vezető, 2001-es legjobb Richard Burns lehet szintén Peugeot-val.

Argentin rali, május 8-11., az ötödik verseny idén, Új-Zéland után megint csak jó messze. Durva murva, kő, szikla, de sima, laza út, homokos is, vízátfolyások, köd a hegyekben, szóval aszfalt kivételével minden szép és jó. A központ "kelet-Córdoba", Villa Carlos Paz, az egyke szervizpark 60 km-re, La Cumbre.

Nem kevesebb, mint 25 szakasz vár a mezőnyre, közel 400 km gyorsaságival, 1380 km össztávval. A temérdek gyorsból csak hármat teljesítenek egyszer, majd mindegyiket ismétlik.

Csütörtök: 2 szuperspeciál (6,04 km)
Péntek: 11 szakasz (175,14 km)
Szombat: 9 szakasz (153,90 km)
Vasárnap: 3 szakasz (59,90 km)

Csapatról csapatra

Nézzük röviden, melyik csapat kivel, milyen létszámmal indul, picit már a következő, görögországi versenyre is figyelgetve.

Peugeot Marcus Grönholm Richard Burns Harri Rovanperä

A négyszeres világbajnok, most is éllovas franciáknál alkalmazott kétszeres bolygólegjobb Grönholmnak van a legnagyobb esélye a győzelemre, tavaly ő nyert, hogy aztán kizárják (mert külső segítséget vett igénybe). Jelenleg második a pontversenyben, 6 ponttal vezet előtte csapattársa, Burns. Akit szintén diszkvalifikáltak egy évvel ezelőtt az argentin rendezők, találtak valami túlsúlyos alkatrészt a kocsijában, 20 gramm...

A 2001-es világelső Burns pályafutása legjobb startját produkálja azzal együtt, hogy futamot még mindig nem nyert a Peugeot-nál. Bezzeg négyből háromszor dobogós volt, két alkalommal második, az ezüstért is jó sok pont jár. "Az Argentin ralin mindig is jól mentem, célom, hogy a legjobb kettőben végezzek" - így Burns. "Nyilvánvalóan szeretnék nyerni, mindent megteszek érte, összetett első helyemet sem adom könnyen." Gyári 206-os volánja mögött még Rovanperä, illene végre pontokat szereznie.

Citroën Colin McRae Carlos Sainz Sebastien Loeb

Már nem ők az elsők, kielőzött a PSA-nagytesó, meg Argentínában nem száguldott még a trónkövetelő. De tapasztalt, rutinos sztárjai révén nem esélytelen, tavaly ugye Sainz nyert, előtte meg McRae, persze még Forddal. És ott lesz Loeb, aki Új-Zélandon is megmutatta, hiába csak most mutatkozott be.

Citroënnel kapcsolatos hír, hogy a június Akropolisz-ralin debütál a 28 éves spanyol Daniel Sola, a junior világbajnok a későbbiekben is lehetőséget kap, Nagy-Britanniában tuti.

Még Akropolisz: négy Xsara lesz tehát, de a tervek és a hírek szerint nyolc-nyolc Peugeot, illetve Ford (összesen 27 WRC). Focusszal a gyáriak mellett Warmbold, Ginley, Kuchar, Papadimitriu is, 206-ossal meg Pykälistö és Panizzi is, az amúgy aszfaltmenő utóbbi ismét bizonyítana, ahogy tette azt Törökországban.

A finn Latvala indulásával meg a legfiatalabb lesz valaha vb-versenyen, 18 éves múlt áprilisban. Előtte Duval számított zöldfülűnek 21esztendejével.

Ford Markko Märtin Francois Duval Mikko Hirvonen

Új-Zélandon megvillant a vadiúj Focus, ameddig ment, remekelt - Märtin partiban volt a Peugeot-menőkkel. Tavaly meg az észt negyedik lett Argentínában. Duvalnak semmi tapasztalata, Prevot navigátorának annál több, még Thiry mellől. Hirvonen tanul.

Subaru Tommi Mäkinen Petter Solberg

Mäkinen nyert már párszor, egyébiránt jól érzi magát, s most úgy látszik, nem akar még visszavonulni, Solberg mindenhol mindenre, bármire képes.

Skoda Toni Gardemeister Didier Auriol

Aurioltól ezen a versenyen nincs nagyon mit várni, Gardemeister pontot szerezhet, folytatva a csapat idei kiváló sorozatát. A Skoda persze a Fabiára koncentrál, lehet, hogy már az Akropoliszon jön az új csoda.

Hyundai Armin Schwarz Freddy Loix

Tavaly Loix szakaszt nyert, most egy pontocska is bravúr lenne, nagyon kéne a "koreaiaknak".

Hír: az angol Justin Dale hat futamon privát Accenttel nyomul (Cipruson, Németországban, Ausztráliában, San Remóban, a Katalán és a Brit ralin). 2002-ben super 1600-os brit bajnok volt a 31 éves szerencsés.

Privát WRC-vel a helyi menő Pozzo (Skoda) és Warmbold (Ford) hajt.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK