Jani kiesett, Benik a ralibajnok

Az ob utolsó versenyének, a Zemplén-ralinak a nyitó napján a címvédő, hatszoros legjobb ifj. Tóth János, Tóth Imre (Peugeot) kettős kiesett, így a végeredménytől függetlenül először bajnok a versenyt vezető Benik Balázs, Somogyi Pál duó (Ford).

A reggeli órákban a rossz időjárási körülmények, az éjszaka leesett hó, jégbordás, lucskos aszfaltú gyorsasági szakaszok miatt a tervezettnél később kezdődött az országos bajnokság utolsó futama, és úgy tűnt, hogy az I. osztály délutáni versenyének első két gyorsasági szakaszát törölni kell.

A rendezőknek aztán sikerült megtisztítaniuk a hegyi utakat, így nem maradt el a Zemplén-rali I. osztályú küzdelmeinek pénteki első két gyorsasági szakasza. A mezőny az előzetes terveknek megfelelően elrajtolt Erdőbényéről, a Janika győzelmével zárult csütörtök esti prológot követő első gyorsot Benikék, a következőt Tóthék nyerték.

A harmadikon (Erdőbénye 2) aztán a hatszoros legjobb, címvédő Jani a rajttól párszáz méterre eldobta a vasat és kiesett (szerencsére sem neki, sem navigátorának nem esett baja), ezzel a verseny végeredményétől függetlenül Benik már győzött, megszerezve pályafutása első bajnokságát. Akár fel is adhatja, nincs, ki utolérje összetettben. De nem adja fel, sőt, vezet az első nap után, Tagaiék és Turiék előtt. Ifj. Tóth mellett szintén kiesett a versenyből ifj. Angyalfi Károly is, aki harcban állt az összetett harmadik helyért. Aschenbrennerék eltiltás miatt nem indulhattak, az F2-ben már bajnok Bútorék (Citroen) franciaországi, 20-szoros szorzójú Eb-futamon szerepelnek (Antibes Rallye). Az ötödik gyorsasági szakaszt a nagy hideg és a felfagyás miatt a szervezők törölték. 

If. Tóthék akkor nyerhettek volna hetedszer is, ha ezen a záró versenyen legalább tíz pontot gyűjtenek, míg Benikék egyet sem, vagy az élen végeznek, a rivális pedig legfeljebb negyedik.

Állás az első nap után:
1. Benik Balázs, Somogyi Pál (OMV Best Racing Team, Ford Focus WRC) 25:27.5 p
2. Tagai Tamás, Tagai Róbert (Intermédia MSE, Subaru Impreza WRC) 25:41.5
3. Turi Tamás, Kerék István (Botka Sport Club, Mitsubishi Lancer Evo) 25:48.8
4. Szabó Gergely, Kerék Balázs (Budaörs Motorsport, Skoda Octavia WRC) 26:29.5
5. Spitzmüller Csaba, Harsányi Zsolt (Pacot Car Motorsport, Mitsubishi Lancer Evo) 26:57.2
6. Szajky István, Horváth Lajos (Szajky Rallye Team, Mitsubishi Lancer) 27:04.7   

Szombaton hét gyorsasági szakasszal fejeződik be a rali országos bajnokság zárófutama.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK