Sztársereg az autós Bajnokok Tornáján

November 28-i kezdettel 16. alkalommal rendezik meg a szezonzáró Bajnokok Tornáját, amelyen különböző autós-motoros szakágakból érkező pilóták és nemzeti csapataik mérik össze erejüket eltérő versenygépekkel. Ott lesz a Kanári-szigeteken a Forma-1-es Toyota-istálló mindkét pilótája, Cristiano da Matta és Olivier Panis, valamint a Saubertől kiebrudalt Nick Heidfeld is. A ralisok közül a címvédő Marcus Grönholm, Sebastien Loeb és Gilles Panizzi jelezte részvételét.

A Bajnokok Tornája amolyan szezonzáró viadal, amelyen a különböző autós-motoros szakágakból érkező pilóták különösebb tét nélkül dönthetik el egymás között, melyikük a legjobb. A Kanári-szigeteken, Las Palmas környékén évente megrendezésre kerülő viadalon idén is a motorsportok képviselőinek színe-java jön össze, hogy mulassanak, versenyezzenek egy jót.

Ahogy mindig, a verseny keretében ezúttal is megrendezik a Nemzetek Kupáját, amelyet tavaly nem kis meglepetésre az amerikaiak vihettek haza. A jenkik Travis Pastrana (extrémsport-sztár), Casey Mears (NASCAR) és Boris Said (2002 Trans-Am bajnoka) összeállításban próbálják megvédeni címüket, többek között a bivalyerős franciák ellen. A gallok keretében ott van Sebastien Loeb, aki idén az utolsó pillanatig harcban volt a rali-világbajnoki címért, Olivier Panis, aki a Forma-1-es Toyota-istálló alkalmazásában áll, valamint Randy de Puniet, aki a 2003-as szezont a negyedik helyen zárta a gyorsasági motoros világbajnokság 250 köbcentis géposztályában.

Nem Panis lesz egyébiránt a viadal egyetlen F1-es szereplője, a nemzetközi sztárokból verbuvált együttesben a francia Gilles Panizzi és a szuperkrosszos Kenny Bartram mellett helyet kapott csapattársa, Cristiano da Matta is, a német garnitúrában pedig a tavalyi évhez hasonlóan ott lesz Nick Heidfeld, akinek per pillanat még nincs szerződése a 2004-es szezonra.

Az egyéni versenyt tavaly Marcus Grönholm nyerte, de ezen nincs mit csodálkozni: a 2,6 km hosszú, inkább murvás, mint aszfaltos (65-35%) pálya inkább a ralisoknak kedvez, vagyis nem lenne meglepő, ha a finn megvédené címét. A versenyen eltérő gépekkel mérik össze erejüket a résztvevők, tavaly Audi S1-től Buggyn keresztül Peugeot 206 WRC-ig majd minden négykerekűt megcsodálhattak a nézők. A 16. alkalommal kiírt Bajnokok Tornája november 28-án a tréninggel kezdődik, másnap már "élesben" megy a harc.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK