Lecsukták Baumgartner főnökét

Börtönbe vonult Paul Stoddart, a Forma-1-es Minardi-istálló csapatfőnöke, hogy letöltse méltó büntetését egy több mint húsz évvel ezelőtti csínyért.

Paul Stoddartot börtönbe zárták. Na nem kell megijedni, Baumgartner Zsolt főnöke önként és dalolva vonult be a dutyiba, az egész ugyanis nem volt más, mint afféle sajtóesemény, s csupán jelképes tett. Stoddart ugyanis szülővárosában, a Victoria állambeli Coburgban még 1981-ben, néhány haverjával azzal szórakozott, hogy a helyi tömlöc falát kövekkel hajigálta, mindezt annak reményében, hogy néhány éppen a téglarakás tetején landol.

Igen ám, csakhogy az egyik kavics "eltévedt", telibe találta az egyik smasszert, jelesül Jim Armstrongot, így a mókának szélvészgyors menekülés lett a vége. Az ausztrál üzletember most úgy gondolta, elérkezett az ideje a bűnhődésnek, így - pontosan egy héttel az Ausztrál Nagydíj előtt - bevonult a Pentridge egyik cellájába, s leülte büntetését. Persze, csupán a melbourne-i verseny (és a Minardi) népszerűsítése volt a célja. "Kegyetlenül eltalált '81-ben" - emlékezett vissza Armstrong a 23 évvel ezelőtti esetre. "Kis késéssel ugyan, de végre elkaptuk!" - tréfálkozott tovább a börtönőr, akit a Herald Sun szólaltatott meg.

Hogy magáról Zsoltról is szót ejtsünk, váratlan programmal kezdődött számára a hétfői nap: a melbourne-i pályán, a boxutcában látogatta őt meg az Ausztráliában élő magyarok küldöttsége. A Minardi-istálló tagjai meglepve figyelték, amint egy népviseletbe öltözött tánckar hegedűszó kíséretében rákezdett a csárdásra az Albert Park aszfaltján. Zsolt nem állt ellen a kedves invitálásnak, így egy kis idő elteltével ő is bekapcsolódott a táncba, témát szolgáltatva ezzel a fotósoknak és a szép számmal jelenlévő operatőröknek. "Rendkívül kellemes meglepetés volt ez a program számomra. Tisztában vagyok azzal, hogy magyarok a világ szinte minden szegletében megtalálhatóak, de jó volt látni, hogy ilyen messze a szülőhazámtól is ápolják a hagyományokat, szépen beszélik a nyelvet. Jól esett, hogy ennyire szeretnek pusztán azért, mert a számukra is oly kedves országból származom. Nagyon jól esett ez a kis ünnepség, ami egyébként komoly színfoltot jelentett a ring mai életében, hiszen szinte valamennyi televíziós és rádiós stáb, valamint fotós a mi boxunk környékén tolongott."

Mivel Zsolt még soha nem versenyzett a kontinensnyi országban, jelen pillanatban mindennél fontosabb számára, hogy az összes lehetséges módon információkat szerezzen a helyszínről, ahol vasárnap versenyezni fog. A "felderítés" egy sajátos módját választotta végül, csapattársával, Brunival egyetemben futóedzést tartott az aszfalton. "Mivel a fizikai felkészítést nem szeretném elhanyagolni, egyértelmű, hogy ezen a héten is folytatom a futóedzéseket. Gimmivel megbeszéltük, hogy összekötjük a kellemeset a hasznossal, így a hivatalos pályán tartottuk meg a napi edzésünket. Korábban egy mérnökkel már végigjártuk gyalog a pályát, most viszont kétszer is körbefutottuk, így kijött a napi 10 kilométeres penzum. Nem azt mondom, hogy sokkal okosabbak vagyunk most a pályát illetően, hiszen az igazi az lesz, ha már autóban ülve érzékelhetjük a kanyarokat, de ha már úgyis futni kell, akkor hasznosabb volt a ringen letudni a kilométereket."

A helyi rendezők igyekeznek minden létező módon a vasárnapi versenyre irányítani a figyelmet, így nem meglepő, hogy a már Ausztráliában tartózkodó újoncok számára állatkerti látogatást szerveztek. Zsolt a médiaeseményen közelről ismerkedhetett meg Ausztrália legjellemzőbb állataival, a koalákkal és a kengurukkal. "Nagyon élveztük mindannyian az állatkerti programot, hiszen a szervezők jóvoltából nagyon kellemes perceket tölthettünk a helyi állatkertben. Ezúttal nem csupán Bruni tartott velem, de itt volt a Jordan új pilótája, Pantano is, aki egyébként jó barátom. A két olasz srác hozzám hasonlóan boldog volt, amikor a koalákat a kezünkbe foghattuk. Nagyon kedves kis állatok, nem véletlen, hogy rajonganak értük gyerekek és felnőttek egyaránt."

Szállítási nehézségek miatt egyelőre még nem érkeztek meg a Minardi autói Melbourne-be, de mint Zsolt elmondta, az apró késés miatt a csapat tagjai nem idegesek, hiszen a hét elején elsősorban promóciós programok várnak a Minardi F1 Team-re, és a mérnökök, valamint a szerelők úgyis csak szerdától kezdik meg a koncentrált felkészülést a hétvégi futamra. A két új Minardi vélhetően helyi idő szerint kedden reggel landol majd egy óriási szállító gép segítségével Ausztráliában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK