Vasárnap a Welkomban sorra kerülő Dél-afrikai Nagydíjjal rajtol a 16 futamos gyorsasági motoros világbajnokság. Az elmúlt évben Talmácsi Gábor és Tóth Imre, s a szezon első felében Lénárt Péter képviselte a magyar színeket, ezúttal viszont utóbbi már nem indul. A MotoGP címvédője, az olasz Valentino Rossi idén már nem Hondával, hanem Yamahával fog versenyezni - ha megnyerné az első futamot, számos rekordot adna át a múltnak.

Egyelőre kérdéses, hogy a két magyar melyikétől várható jobb szereplés, mert igaz ugyan, hogy Tóth még sohasem került a legjobb 15 közé vb-futamon, vagyis még nem volt pontszerző, a tavaszi teszteken azonban kiválóan szerepelt. A 18 éves tehetség néhány hónappal ezelőtt Hondáról Apriliára váltott, s a csere jót tett neki, egyre merészebb álmokat szövögethet.

A rutinos Talmácsi (22) csapatot és motort is váltott, de egyelőre még nem várható kiemelkedő teljesítmény tőle. Welkomban ugyanis valószínűleg nem csak az idei fejlesztéseket használja majd a Malagutival. Tavaly összetettben 14. volt 70 ponttal.

A MotoGP címvédője, Valentino Rossi idén már nem Hondával, hanem Yamahával fog versenyezni, s az olasz kiválóság - aki a legutóbbi három évben világbajnok lett a királykategóriában - korábban úgy nyilatkozott, hogy idén nem csak róla fog szólni a sorozat. Ennek ellenére, ha megnyerné az első futamot, számos rekordot adna át a múltnak. Ha győz Welkomban, ő lesz az első, aki a MotoGP-ben két különböző márkával nyer futamot, valamint Barry Sheene (aki 1976 és 1979 között négyszer volt világbajnok) óta senkinek sem sikerült egymást követő négy évben diadalmaskodni a nyitó nagydíjon - most Rossinak ez is összejöhet. Ráadásul a Yamaha sem nyert Max Biaggi 2002-es malajziai sikere óta. A 18 futam óta tartó nyeretlen széria a második leghosszabb 1973 óta, amikor gyári motorokkal belépett a királykategóriába a japán márka - most Rossitól a rossz sorozat megszakítását várja a Yamaha.

A Dél-afrikai Nagydíjon pénteken és szombaton rendezik a két időmérő edzést, majd vasárnap következik a futam.

A 2004-es világbajnokság műsora:
április 18.: Dél-afrikai Nagydíj, Welkom
május 2.: Spanyol Nagydíj, Jerez
május 16.: Francia Nagydíj, Le Mans
június 6.: Olasz Nagydíj, Mugello
június 13.: Katalán Nagydíj, Barcelona
június 26.: Holland Nagydíj, Assen
július 4.: Brazil Nagydíj, Rio de Janeiro
július 18.: Német Nagydíj, Sachsenring
július 25.: Brit Nagydíj, Donington Park
augusztus 22.: Cseh Nagydíj, Brno
szeptember 5.: Portugál Nagydíj, Estoril
szeptember 19.: Csendes-óceáni Nagydíj, Motegi (Japán)
október 2.: Katari Nagydíj, Doha
október 10.: Malajziai Nagydíj, Szepang
október 17.: Ausztrál Nagydíj, Phillip Island
október 31.: Valenciai Nagydíj, Valencia

A címvédők:
125 kcm: Daniel Pedrosa (spanyol)
250 kcm: Manuel Poggilai (San Marinó-i)
MotoGP: Valentino Rossi (olasz)

[origo]/(MTI)