Elpumpázta a Peugeot

A zöld asztal mellett elvesztette a tíz nappal ezelőtt befejeződött Ciprusi ralin aratott győzelmét Marcus Grönholm, s a finn pilóta ezzel a pontversenyben is visszaesett az első helyről. Peugeot-s csapat- és honfitársát, Harri Rovanperät is megfosztották ötödik helyétől, örülhet a francia Sebastien Loeb és a Citroën, meg sokan mások.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerdán úgy döntött: utólag kizárja a versenyből Grönholmot, mert Peugeot 307 WRC-jében szabálytalan vízpumpát használt. Hasonló ok miatt Harri Rovanperät is diszkvalifikálták.

A határozat következtében módosított végeredmény szerint Sebastien Loeb nyerte a futamot, és a francia pilóta összetettben is az élre került (újfent). A Citroën meg sokkal közelebb a Fordhoz, a Peugeot pedig jól lemaradt, már a Subaru is veri.

A verseny utáni összefoglalónkban még arról szövegeltünk, hogy Grönholm és a Peugeot újra a csúcson, most azonban így az a nagy helyzet, hogy Loeb idén ötből már hármat nyert, pályafutása hetedik diadala. Némi elégtétel is számára, hiszen három évvel ezelőtt egyszer már őt is megfosztották egy győzelmétől, utólag, Monacóban.

Amúgy a Citroëneket is alaposan átvizsgálták, ott sem tetszett valami, de nem találtak semmi szabálytalant. Ja, és jól járt még nagyon is Solberg, Hirvonen beállította élete legjobbját, Tuohinóról már láttunk hasonlót, Ginleytől és Campostól még nem, félgratula.

Következik jövő hétvégén az Akropolisz-rali, Görögországban ismét lesznek (privát) Skodák is meg minden.

32. Ciprusi rali, módosított végeredmény, élcsoport:
1. Loeb, Elena (francia, Citroën Xsara) 4:59:38.5 ó (65,4 km/ó)
2. Märtin, Park (észt, brit, Ford Focus) + 15.1 mp
3. Sainz, Marti (spanyol, Citroën Xsara) + 2:24.0 p
4. Solberg, Mills (norvég, brit, Subaru Impreza) + 9:29.1 p
5. Hirvonen, Lehtinen (finn, Subaru Impreza) + 9:40.9 p
6. Tuohino, Ahonen (finn, Ford Focus) + 13:16.7 p
7. Ginley, Kennedy (brit, Subaru Impreza) + 26:43.8 p
8. Campos, Da Silva (porrtugál, Peugeot 206) + 39:02.2 p

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK