Térviszony - Mercedes-Benz Viano 2.2 CDI L Ambiente

2004.09.13. 0:23

Mi az igazi luxus egy autóban? A faberakás és a bőrkárpit? A csend és a sima rugózás? Az erő és a presztízs? Ezek is - és még valami. A tágas férőhely. Ez az, amiben a Viano veri a Maybachot. Térviszonyai felülmúlhatatlanok, tériszonyos ember ne is nézzen körül benne, mert megszédül.

Néha érdemes elgondolkodni azon, mi is az, ami igazán jó? A ránk zúdított reklámáradat szerint minden, amit el akarnak adni nekünk, de ez természetesen nem igaz. Mindenki külön egyéniség, mindenkinek a saját szempontjai, igényei számítanak. S annál inkább saját magára, a "belső hangra" kell figyelnie az embernek, minél tehetősebb, hisz annál több dolgot szerezhet meg. Nézzük például az autóvásárlást! Az eladó bemutat egy C-osztályú Mercedest kilencmillióért. Szép is, jó is, csak hát nem valami tágas, és a csomagtartóval is ügyesen kell sakkozni. Nagyobb kéne... Tessék, akkor itt egy E-osztály, tizenegyért! Kétmillió forint néhány centiért, néhány literért, nos, ebben sem férünk el. Ekkor a kereskedő odavezet a Vianóhoz. Ugyanaz a 2,2-es dízelmotor, hasonlóan igényes felszerelés, de hét ülés, hatalmas csomagtartó, keresztbe vetett lábbal lehet olvasni a szétterített újságot. Az ára? Nyolcmillió... Még bőrüléssel, szuper színvonalú Ambiente felszereltséggel is olcsóbb, mint egy hasonlóan nívós E-osztályú modell. Ha pedig arra kíváncsi valaki, hogy pontosan mekkora is a belső tér, csak egyet javasolhatok: járjon körül benne egy Smarttal, majd olvassa le a kilométer-számlálót!

Vitóból Viano

A tartalomból:
Bemutató: Ford Focus II.
Menetpróba: Maserati Quattroporte
Teszt: Aprilia Pegaso 650 i.e.
Időszerű: Parkolási büntetések behajtása
Persze, ha a presztízst nézzük, nem nagy bajnok a Viano. Túlságosan látszik rajta, hogy leánykori nevén Vitónak hívták, s áruszállító volt a foglalkozása... Ugyanaz a karosszéria, ugyanaz a kilátást jócskán szűkítő, vaskos, fordított Y alakú szélvédőoszlop. Viszont: ugyanazok a hatalmas tolóajtók, ugyanaz a "parancsnoki híd", ahonnan remekül át lehet tekinteni a forgalmat. Az ülések persze mások, inkább bőrgarnitúráról, fotelokról és kanapéról kellene beszélni. A falburkolat gusztusos, a szőnyeg úgyszintén, barátságos hangulatról meleg színárnyalatú diófagyökér-betétek gondoskodnak. Mindenütt lámpák és szellőzők szolgálják a kényelmet. Az ablakok diszkréten sötétítettek. Személyszállító ez a javából! Kétféle tengelytávú változatban készül, a hosszabbik kétféle hátsó túlnyúlással. Nálunk az "L", azaz hosszú változat járt, amely valójában a közepes méret, mert a leghosszabbat "extrahosszúnak" hívják. A kipróbált verzió is óriási belteret kínál, ennél nagyobbra csak valóban extra igények esetén lehet szükség.
Előző
  • 1
  • 2
Következő