A motort beindítva az tűnik föl, hogy nem tűnik föl semmi: alapjáraton szinte nem is hallani a kéthengeres motort, amely érezhetően sokkal kultúráltabban jár, mint nagy vetélytársa, a Suzuki GS. Az első méterek alatt az is kiderül, hogy nem csupán működésében, de teljesítményében is odaver japán konkurensének a CBF, köszönhetően a közel 10 lóerős különbségnek és a nagyobb nyomatéknak.

Forrás: [origo]A régi CB-blokk korát meghazudtoló módon pörög fel, és ötezres fordulat felett tartva, már-már örömmotorozást lehet vele csapatni. Ennek ellenére érezhető, hogy az egész buliban ő a leggyengébb láncszem, ugyanis a fékek és a futómű jóval nagyobb teljesítménnyel is megbirkóznának. Ez persze nem baj, hiszen óriási biztonságérzetet ad a pilótának, aki minden idegszálával arra összpontosíthat, hogy a maximumot hozza ki a motorból. Ebben nagy segítség a gyárilag szerelt Michelin Pilot Road gumipáros, amely sokkal felnőttesebb külsőt ad a CBF-nek, a 130-as hátsó virslivel megbüntetett konkurenciánál (Kawasaki ER-5, Suzuki GS500).

Forrás: [origo]Szintén meg kell említeni a motor egyik legláthatatlanabb, de annál fontosabb elemét, éspedig a vázát. Szerencsére a Honda nem kezdett el bűvészkedni mindenfajta acélcső bölcsővázzal, hanem helyette fogták - az egy kategóriával feljebb lévő - Hornet gerincét és egyszerűen ráépítették a CBF-et. Azt hiszem innentől kezdve nem is kell tovább ragoznom a dolgokat, csak pr-szagú esetlenkedés lenne a vége.

Maradva a Suzuki GS-sel való összehasonlításnál, a CBF közel 30 kilóval több, ami érezhetően nagyobb erőt igényel a döntögetésnél, ám az íven már kezes bárányként viselkedik a masina, ráadásul - a nagyobb teljesítményének köszönhetően - sokkal jobban lehet vele a kanyarokból kigyorsítani. Városban gyakorlatilag verhetetlen a CBF, a legszűkebb kocsisorok között is el lehet vele férni, szívbajt hozva a dugóban éppen elmerülten sminkelő hölgysofőrökre. Országúton már kicsit huzatosabb az összkép, egy plexi (és néhány plusz lóerő) nem jött volna rosszul.

[o]-mobil
Töltsön le jobb-nál jobb moto-ros háttérképe-ket mobiljára!Tovább>>>

Tesztmotorunk ABS-szel is fel volt vértezve, amit extraként, potom 100 ezer forintért lehet megrendelni. Ennek tudatában bátrabban cibáltam a fékkart, ami száraz aszfalton kétségtelenül rövidebb féktávokat eredményezett, ám porosabb, murvával tarkított úton már érdekes pillanatokat okozott. Döntse el mindenki maga, hogy szüksége van-e rá vagy sem, mindenesetre figyelemre méltó gesztus a Honda részéről, hogy már a belépőmodelljéhez is rendelhető ABS. A CBF 500-as változatát másfélmillióért vesztegetik a Honda szalonokban, így drágább, mint a korábban említett két konkurense (Kawasaki ER-5 1 175 000 forint, Suzuki GS500 1 248 000 forint) azonban, ha összeadogatjuk azokat a dolgokat, amikkel jobb náluk, máris megkapjuk a CBF árcéduláján szereplő összeget.

Nógrádi Attila