A hetedik helyről, azaz a második sorból rajtolhat a 125 kcm-esek között versenyző Talmácsi Gábor a gyorsasági motoros világbajnokság tizenkettedik futamán, a japán Motegiben vasárnap sorra kerülő Csendes-óceáni Nagydíjon. Tóth Imre a 28. helyről vághat neki a versenynek.

Talma délelőtt kipróbálta a másik motorját, aminek az volt az oka, hogy az egyik blokkot száraz, a másikat vizes pályára állították be, mert eléggé kiszámíthatlan az időjárás. Elmondta, hogy a két blokk erőre nagyjából egyforma, a régebbiben most kicseréltek minden alkatrészt újra (csapágyak, tengely, stb.), hogyha arra lesz szükség, bírja a versenyt.

A délutáni időmérőn nagyon nagy volt a páratartalom, nagyon sokan elestek. Locatelli kivételével senkinek sem sikerült javítania az eredményén. Talma az utolsó körben kiállt, mert egyik pillanatról a másikra elkezdett esni az eső, és nem akart kockáztatni. Vasárnapra is esőt jósolnak, bár Gábor most jobban szeretné, ha száraz lenne a versenyen a pálya, mert az a biztosabb.

A kezével továbbra is minden rendben, a nyakát fájlalja egy kicsit, mert elég erősek a féktávok, és igencsak igénybe veszi a gerincet, nyakat. A versenyhez annyit fűzött hozzá, hogy lesznek motorok, amelyek megfoghatatlanok lesznek, de szeretné tartani az iramot, és reálisnak az 5-10. helyet tartja.

A 250 kcm-es kategóriában érdekelt Talmácsi Gergőnek sok gondja akadt a motorjával, így végül - a 107 százalékos szabály alapján - nem tudta magát kvalifikálni a versenyre.

Gergő elmondta, hogy rengeteg technikai problémával küszködnek. Például menetközben leszakadt a lánc - állítólag fordítva rakták fel - de szerencsére sérülés nélkül megúszta. A futómű sem működik rendesen, szemmel láthatóan nem fordul jól a gép, de a csapat mégis ezt erőlteti. Gergő a sok technikai hiba hatására már tart a géptől, és nem tudja kimotorozni magából azt, amire valójában képes lenne. A csapat most ígéretet tett, hogy vásárolnak majd új alkatrészeket...

A Csendes-óceáni Nagydíj rajtsorrendje az élen (a két időmérő edzés összesítése alapján):
125 kcm:
1. Dovizioso (olasz, Honda) 1:58.385 p
2. Locatelli (olasz, Aprilia) 1:58.427
3. Stoner (ausztrál, KTM) 1:58.576
...7. Talmácsi Gábor (Malaguti) 1:58.997
...28. Tóth Imre (Aprilia) 2:01.607

250 kcm:
1. Pedrosa (spanyol, Honda) 1:52.137 p
2. Aojama (japán, Honda) 1:52.366
3. De Puniet (francia, Aprilia) 1:52.453

MotoGP:
1. Tamada (japán, Honda) 1:46.673 p
2. Hopkins (amerikai, Suzuki) 1:47.230
3. Rossi (olasz, Yamaha) 1:47.275

[origo] / MTI