Nem igazán szép, a kelleténél magasabb is, de a miénk. Szerkesztőségünk kipróbálta a Suzuki Wagon R+-t, amelyből lassan minden utcasarkon virít egy-két darab.

Ha visszük a kempingszéket, s (lehetőleg oxigénpalackkal felszerelkezve) leülünk egy jó érzékkel kiválasztott, nagy forgalmú útkereszteződés (pl. BAH-csomópont) közepére, valamire nagyon hamar felfigyelhetünk. Egész pontosan arra, hogy az elhaladó gépjárművek tekintélyes százalékát teszik ki az esztergomi "versenyzők", a Suzuki Wagon R+ modellek.

Persze, persze, azért, mert olcsó, mert a Suzuki manapság jobbnál jobb akciókat talál ki a raktáron lévő gépjármű-állomány megritkítására, mégis, kíváncsiak lettünk arra, mit tud egy ilyen autó. Elöljáróban annyit, csodát nem várhatunk tőle, a dolgát azonban elvégzi.

Külső

A Wagon R+ külsejéről nehéz véleményt mondani. Nem szép, de legalább kifejezetten érdekes. Olyan, mintha egy normál méretű autót betettek volna a présgépbe, s elölről-hátulról megnyomkodták volna kicsit. Ettől kábé olyan hirtelen kezdődik és végződik, mint az asztallap, az "anyagtorlódás" miatt ugyanakkor magassága már-már a kisbuszokat idézi. Belecsüccsenve is olyan érzésünk támad, mintha kakasülőről szemlélnénk a forgalmat, egy ilyen kis, városi közlekedésre kitalált autónál ez több mint furcsának hat.

Képgaléria
Már elsőre feltűnő, hogy a tervezőmérnökök nem éppen IFA-szélességet álmodtak meg a Wagon R+-nak, a tengelytáv is rövidke, a vezetési élmény így egészen egyedülálló. De erről később. Az általunk tesztelt modellt alufelnivel és hátsó spoilerrel is felszerelték, fekete színével az átlagosnál mutatósabbnak bizonyult.

Belső

Rendben van, olyan, amilyennek lennie kell. Semmi sem hiányzik, aminek egy autóban benne kell lennie, az ülések (amelynek magassága vezetőoldalon állítható volt) pontosan olyanok, amit a kategóriától elvárhatunk. A Wagon R+-ban már szériatartozék az ABS és a két légzsák, az utasoldali beépítése a kesztyűtartó méretének rovására ment. Maradjunk annyiban, sok minden nem fér bele.

Képgaléria
A magasított karosszéria miatt a hátra ülőknek kisebb lendületet kell venniük, hogy helyet foglalhassanak, s ha a fejbeverés veszélye az átlagembereket nem is fenyegeti, az annál inkább, hogy a szűkös helykínálat miatt lábuk elgémberedik egy hosszabb út végére. (Ezzel szemben az anyósülésen akár terpeszkedni is lehet.) Meg lehet oldani, hogy egyszerre három embertársunkat is bepréseljük hátra, de ezzel hosszú távon kínozni lehet: kényelmesen négyen férnek el a Wagon R+-ban.

A csomagtartó olyan, amilyen az autó: kicsi. Űrtartalma 300 liter, amelyet a hátsó ülések előre döntésével 1250-re növelhetünk, de zongorát nem fogunk vele szállítani soha. Családi autónak nem kifejezetten javasoljuk tehát, a Wagon R+ a fiatal, gyermektelen párok, vagy egyedülállók autója.