Minden idők egyik legnépszerűbb kocsija, a bogárhátú Volkswagen vezeti azt a listát, amelyet a brit utakon valaha futott legócskább autókról állított össze a BBC autós tévéműsorának szerkesztője. Richard Porter, a Top Gear című, igen népszerű, ám legalább annyira kíméletlen autós magazinműsor szakírója csütörtökön adta ki Crap Cars (Tragacsok) című könyvét, amelyben még a Trabant is jobb helyezést kapott, mint a VW Bogár.

A Volkswagen klasszikus modelljének tulajdonosait Porter olyan "hígagyúaknak" minősíti, akiknek "fogalmuk sincs arról, mi az, hogy autó". A bogárhátú a szerző szerint "olyan ócskaság, amelynek még a motorja is rossz helyen van, emellett lassú, zajos, kényelmetlen, a fűtése pedig olyan szánalmas, hogy az utas egy-egy hideg napon még azzal is jobban jár, ha a saját haját gyújtja meg".

A BBC saját kiadásában megjelent könyv a kelet-európai gyártmányokat sem illeti túl sok elismeréssel (ezekből négy is felkerült a tragacslista első húsz helyezettje közé). A negyedik helyre sorolt Ladáról az olvasható: ez a kocsi az igazi oka annak, hogy "Oroszország levetette magáról a kommunizmus jármát", a kilencedik helyezett Trabant motorja pedig "gyengébb, mint egy elektromos szeletelőkésé". Az első húsz között van még a boldogult emlékű lengyel Polonez (12.), valamint a jugoszláv Yugo 45-ös (16.), de előkelő - hatodik - helyre került a japán Nissan egyik modellje is, a Serena, amelynek gyorsulása 0-ról 100-ra a szerző megállapítása szerint "hónapokban mérhető".