Kihirdették az új Forma-1-es szabályokat

2004.10.22. 18:41

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pénteken kihirdette a 2005-től érvényes új Forma-1-es szabályokat. 2006-tól a jelenlegi háromliteres (V10) motorok helyett 90 fokos hengerszögű 2,4 (V8) litereseket lehet használni.

Ahogy várni lehetett, az FIA pénteken kihirdette a 2005-től érvényes új Forma-1-es szabályokat, a szövetség közleményében az előzetesen ismertetett tervekhez képest gyakorlatilag semmilyen újdonság nincs. A korábban kilépéssel fenyegetőzött Mercedes, BMW, Honda trió így nem lélegezhet fel, 2006-tól a jelenlegi háromliteres motorok helyett csak 2,4 literes, nyolchengeres erőforrásokat lehet használni.

Az FIA a módosításokkal azt szeretné elérni, csökkenjen a sebesség, ám a gyártók szerint ez a lépés nem fogja jelentősen visszavetni a tempót. Sokat panaszkodtak arra is, méregdrága lesz a váltás, az FIA azonban közleményében a "szankció" bevezetésének fontossága mellett érvelt. "A jelenlegi 'szabadság' azt eredményezte, hogy a motorok már az ezer lóerős határt ostromolják, holott amikor 1994-95-ben, az imolai szörnyűségek után három és félről háromliteresre lett redukálva a motorok maximális mérete, 650-nél többet senki nem tartott elképzelhetőnek."

A testület az aerodinamika terén is számtalan módosítást eszközölt, így 2005-től jelentősen át kell építeni az autókat. Az első szárnyak feljebb, a hátsó előrébb kerül, a diffúzor magassága csökken.

Krónika


A technikai bizottság szeptember 6-án állt elő három "csomagjával", a csapatok többsége a most bevezetett második mellett tette le a garast. Aznap szavazás is volt, a tíz istállóból azonban csak hét mondott igent a motorokat érintő változtatásokra. A tiltakozók valószínűleg a Mercedes, a BMW és a Honda voltak. A bizottság következő üléséig nem változott az arány (nyolc igen kellett volna az azonnali változtatáshoz), így az FIA Világtanácsa október 21-én, 45 nappal a csomagok világgá kürtölése után maga választott egyet (a már említett Concorde-egyezmény alapján). A kasztnit és a gumit érintő módosítások március 1-jén, a motorokra vonatkozó 2006. január 1-jén lép életbe.

A kasztni méretéből az első kerekek előtt le kell faragni, a hátsó abroncsok előtti segédszárnyak használata pedig erősen korlátozott lesz. Az FIA tervei szerint az intézkedések hatására az aerodinamikai leszorítőerő húsz százalékkal csökken.

A következő idénytől kevesebb abroncskészlettel gazdálkodhatnak a csapatok (a Bridgestone és a Michelin is felkészült már erre), a határozat az időmérő edzésekre és versenyekre vonatkozik: a kettőn együtt egyetlen garnitúrát lehet (f)elhasználni, cserélni csak defekt esetén lehet. A motoroknak az eddigi egy helyett két versenyhétvégét kell kibírniuk, ez várhatóan jelentősen csökkenti majd a teljesítményt.

Az FIA illetékes bizottsága saját hatáskörében döntött a szabályváltoztatásokról (a Concorde-egyezmény 7.5-ös pontja alapján), az istállók ugyanis képtelenek voltak előrukkolni saját "csomaggal" (háromból lehetett választani, vagy kidolgozni egy sajátot). A szövetség, amely a második csomagra voksolt, tett egy engedményt is (a kiscsapatok felé): azok, akiknek nem áll módjában átállni a 2,4 literes motorokra, 2006-ban és 2007-ben használhatnak korlátozott fordulatszámú V10-eseket is (a maximumértéket még nem állapították meg). Az időmérő megváltoztatásáról egyelőre nem született döntés.

-tyg-

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK