Venezuelai ifjonc ülhet Baumgartner helyére

2004.11.12. 8:08

A november 22-én kezdődő héten 13 pilótát próbál ki a Forma-1-es Minardi-istálló, egy közülük szinte biztosan szerződést kap 2005-re. De talán kettő is.

A Forma-1-es lapok többsége szerint Baumgartner Zsolt jó kapcsolatokat épített ki a Minardinál, csapaton belül nem nagyon találni olyan embert, akinek bármi kifogása lenne személye ellen. Paul Stoddart csapatfőnök is elismerően szokott beszélni első F1-es versenyzőnk teljesítményéről, ennek dacára megtörténhet, hogy meg kell válnia tőle.

Baumgartnernek a következő évi szerepléshez legalább annyi pénzt kellene összekalapoznia, mint idén, s noha az említett szaklapok arra tippelnek, ezzel 2005-ben sem lesz gond, a valóságban más a helyzet. A Minardi "erejét" és versenyképességét látva ugyanis a szponzorok nem tolonganak Baumgartner körül, a meglévők erejéből meg nem biztos, hogy telik a következő évre. Frank Tamás, a magyar pilóta menedzsere korábban beszélt arról is, felveszi külföldi cégekkel a kapcsolatot, hátha náluk nagyobb pártfogoltja respektje.

Akárhogy is lesz, Stoddartnak fel kell készülnie mindenre, így a november 22-én kezdődő héten 13 versenyzőt próbál ki Misanóban. Egyikük szinte biztosan szerződést kap 2005-re, elképzelhetetlen, hogy Gianmaria Bruni a csapatnál maradjon: idén több alkalommal is összebalhézott a főnökkel, Brazíliában pedig odáig ment, hogy sértett kisfiúként nem volt hajlandó részt venni az időmérő edzésen.

Hirdetés

Olimpikonjaink csodát tesznek!

"Befutóként" a portugál Tiago Monteiro, az eddig tesztpilótaként dolgozott belga Bas Leinders, az osztrák Patrick Friesacher és az orosz Szergej Zlobin mellett újabban a 19 esztendős Pastor Maldonado nevét emlegetik, a venezuelai 2002-ben kezdett formaautózni. Idén megnyerte az olasz Forma Renault-bajnokságot, Stoddart odáig van tehetségéért; külön sajtóközleményt is kiadott, amelyben fényezte az ifjoncot.

"A Minardinál bevett szokás a fiatal tehetségek felkutatása" - kezdte Stoddart. "Pastor mindössze három együléses autóban letudott versenyszezont tudhat maga mögött, győzelmeivel azonban ilyen rövid idő alatt is bizonyította rátermettségét. Remélem, élvezni fogja élete első Forma-1-es tesztjét nálunk."

Maldonado és a fentebb említettek mellett (Leinders kivételével) még Will Power, Will Davison, Enzo Pastor, Ronnie Quintarelli, Olivier Maximin, Christian Montanari, Damien Pasini, Robert Kubica és Giorgio Mondini próbálhatja ki a Minardit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK