Túl a szezonzáró Ausztrál rali pénteki szakaszain élen a finn Grönholm (Peugeot), mögötte a már világbajnok francia Loeb (Citroën), illetve a csapat- és honfitárs Rovanperä. Furcsamód hamar kiderült, kié az abszolút ezüst és bronz, ugyanis mind Solberg (Subaru), mind Märtin (Ford) feladta.

Eldőlt: a tavalyi világbajnok Solberg az idei második, Märtin pedig a harmadik. Mert már egyikük sem szerezhet pontot, hiszen mindketten kiestek. A legutóbbi két - aszfaltos - ralin diadalmaskodó Märtin Focusának motorja még a pénteki első gyorsot megelőzően megadta magát, Solberg meg ahelyett, hogy kényelmesen autózgatott volna, rontott, s a négyesen leesett az útról, s ezzel a második helyről ki.

No erről ennyit. Az azért nem semmi, hogy az évad utolsó meccse előtt még hárman voltak harcban az ezüstért és a bronzért, aztán Sainz el sem indult, Märtin alig több mint két kilométert, Solberg sem sokkal többet tehetett meg.

A maradék öt gyári WRC-s egységből a tuti abszolút negyedik Grönholm és a már rég világbajnok Loeb hajt a győzelemre, jó kis előny "Magic Marcusnál", aki érthetően szeretné szépen befejezni a szezont. Hogy rendbe szedegették a 307-est, az is bizonyítja, hogy a hosszabb - kényszerű - kihagyásból visszatérő Rovanperä is szépen haladgat. "Szendvicsükben" Loeb az egyke Citroënnel vitézkedik, 10 pontra megy, nem vitás. Egy évvel ezelőtt második lett, fekszik neki ez a gyors murva. De Grönholnak áll a zászló, ez tény, nemhiába nyert itt már többször is.

Negyedik Duval, ötödik Hirvonen jó messze egymástól, hatodik Warmbold egy privát Forddal. Hetedik lehet (...) a vébés N-esek mezőnyét vezető Alister Mcrae, Colin öccse a kategória világbajnoki címéért teper. Legnagyobb vetélytársa, az éllovas Paasonen a második - ha így marad, a finn mitsubishis ünnepelhet.

De sok van még, nagyon sok - szombaton 10 gyorssal folytatódik a mérkőzés. Ja, pontszerző helyen még a helyi menő Atkinson... A történeti hűség kedvéért a pénteki 8 szakaszból kettő volt a szuperszelektív, a leghosszabb pedig 34,99 km-es volt. Grönholm 4, Loeb és Solberg (már versenyen kívül) 2-2 szakaszgyőzelmet jegyzett. Mindez száraz időben, laza, csúszós, rettenet gyors murván.

A 17. Ausztrál rali állása 9 gyors után (élcsoport):
1. Grönholm, Rautiainen (finn, Peugeot 307) 1:15:43.6 p (105,6 km/h)
2. Loeb, Elena (francia, Citroën Xsara) + 21.4 mp
3. Rovanperä, Pieitilainen (finn, Peugeot 307) + 1:06.6 p
4. Duval, Prevot (belga, Ford Focus) + 1:37.9 p
5. Hirvonen, Lehtinen (finn, Subaru Impreza) + 3:21.2 p
6. Warmbold, Price (német, brit, Ford Focus) + 5:43.9 p
7. A. McRae, Senior (brit, Subaru Impreza) + 6:09.7 p
8. Atkinson, McNeal (ausztrál, Subaru Impreza) + 6:20.9 p