A pénteki éllovas Grönholm (Peugeot) kiesett, élen a már világbajnok Loeb (Citroën), dobogón még Rovanperä (Peugeot) és Duval (Ford) a szezonzáró Ausztrál ralin.

Szóval Sainz el sem indult (esett edzésen), Märtin egy szakasz, Solberg négy után adta föl. Vezetett Grönholm egész komoly előnnyel - ennyi történt lényegében eddig.

Aztán a szombati első gyorson Grönholm bukott, lerombolta a 307-est, Loeb köszönte, majd a nap hátralévő részében tönkreverte a megcsappant mezőnyt. Vagy ha nem ő, akkor a versenyen kívül teperő Solberg. Kettejükön kívül csupán Rovanperä tudott szakaszt nyerni, de csak a nap végi rövidke szuperszelektíveket.

Tehát: Loeb nyerésre áll és nyerni fog, ha bírja a Xsara (s ezzel beállítja Auriol rekordját évad/6 győzelem), Rovanperä lehet, hogy utolsó futamán nagyot alakít, le a kalappal, Duvalnak sem kell aggódnia a dobogós helye miatt. Hirvonennek jól jön a negyedik hely a jövőjét nézve, ennyit a gyári WRC-sekről (...), a privát Focust hajtó Warmbold a nevető ötödik, aztán meg N-esek következnek...

A helyi menők "szendvicsében" a vébés N csoport élén Alister McRae nyomul a vb-címre. A pontverseny mitsubishis élharcosa, Paasonen rontott és visszacsúszott.

Száraz, napos idő. Zárás vasárnap hat szakasszal.

A 17. Ausztrál rali állása 19 gyors után (élcsoport):
1. Loeb, Elena (francia, Citroën Xsara) 2:30.06.7 ó (104,1 km/h)
3. Rovanperä, Pieitilainen (finn, Peugeot 307) + 1:20.5 p
3. Duval, Prevot (belga, Ford Focus) + 2:30.0 p
4. Hirvonen, Lehtinen (finn, Subaru Impreza) + 4:56.0 p
5. Warmbold, Price (német, brit, Ford Focus) + 9:31.7 p
6. Herridge, Stacey (ausztrál, Subaru Impreza) + 11:18.5 p
7. A. McRae, Senior (brit, Subaru Impreza) + 11:25.6 p
8. Atkinson, McNeal (ausztrál, Subaru Impreza) + 11:33.5 p