Loeb feltette a pontot

2004.11.14. 11:15

A világbajnok francia Loeb (Citroën) győzelmével zárult az Ausztrál rali, ezzel a vb-szezon is, második a finn Rovanperä (Peugeot), harmadik a belga Duval (Ford) lett. Loeb rekordot állított be, a futamot mindössze négy gyári egység tudta befejezni. Az N csoportban a brit McShea (Subaru) fejére került a korona.

68-an neveztek, 63-an indultak, 29-en fejezték be a versenyt. Ebből 4, azaz négy gyári WRC-s... (szépen leosztva, egy citroënes, egy peugeot-s, egy fordos meg egy subarus).

A vasárnapi szakaszokon a legelejét tekintve semmi különös nem történt, mindenki vitte be a célba jól a gépet. A napi hatból amúgy Loeb kettőt, Solberg négyet nyert (nemcsak Solberg, de Grönholm is visszaállt a szponzorok meg a nézők kedvéért egyet edzeni, utóbbi aztán megint kiesett...) Az összesen 25 gyorsból Solberg tizenegyet, Loeb hetet, Grönholm ötöt, Rovanperä kettőt nyert (Subaru 11, Citroën, Peugeot 7-7; Michelin-Pirelli 14-11).

Lényeg a lényeg, Loeb pályafutása tizedik, idei hatodik győzelme egyben rekordbeállítás is: korábban honfitársának, az 1994-es világbajnok Didier Auriolnak sikerült egy évadban (1992-ben) hat meccsen győznie. Loeb ezzel gyönyörűen, stílszerűen fejezte be a számára és kenyéradójának, a Citroënnek egyaránt tökéletes szezont.

Második helyével Rovanperä jelezte: nem kéne még őt leírni, meg a 307-es sem mindig megy gallyra (hacsak Grönholm oda nem veri). Duval és Hirvonen, a két ifjonc lett a harmadik és negyedik, főleg a subarusnak komoly siker ez (egyszer volt már negyedik, Argentínában). Aztán ennyi a WRC-sekről, a szombaton még ötödik, privát fordos Warmbold alatt széthullott a Focus. Szóval a maradék pontszerző helyeken N-es gépekkel zárt két helyi menő, egy spanyol meg egy japán.

És bizony Toshi Arai az, aki nyerte a vébés N-esek utolsó meccsét. És mégsem ő lett a világbajnok, de nem is Alister McRae, aki szombaton még annak tűnt... De nem is Jani Paasonen, aki a pénteki állás szerint annak tekinthette magát... A világbajnokot úgy hívják, hogy Niall McShea (navigátora Michael Orr), aki köszönte McRae balszerencsés kiesését a 22-es szakaszon, és futamgyőzelem nélkül (!!!) lett a legjobb (háromszor lett második, egyszer harmadik, egyszer negyedik).

No ennyit erről, egyelőre, rövidesen átfogó szezonértékelés nyilatkozatokkal, jövőbe tekintgetéssel.

A 17. Ausztrál rali végeredménye (élcsoport):
1. Loeb, Elena (francia, Citroën Xsara WRC) 3:39:46.8 ó (106,0 km/h)
2. Rovanperä, Pieitilainen (finn, Peugeot 307 WRC) + 1:55.1 p
3. Duval, Prevot (belga, Ford Focus WRC) + 3:40.2 p
4. Hirvonen, Lehtinen (finn, Subaru Impreza WRC) + 6:00.4 p
5. Ch. Atkinson, B. Atkinson (ausztrál, Subaru Impreza WRX) + 16:55.6 p
6. Pons, Oriol (spanyol, Mitsubishi Lancer Evo VIII) + 17:36.1 p
7. Crocker, Foletta (ausztrál, Subaru Impreza WRX) + 17:43.3 p
8. Arai, Sircombe (japán, új-zélandi, Subaru Imreza WRX) + 19:32.3 p

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK