Friesacher Baumgartner helyére tör

2004.11.24. 8:05
Baumgartner Zsolt 2004-es Forma-1-es csapata, a Minardi-Cosworth a Santa Monica-i versenypályán megkezdte a felkészülést a 2005-ös idényre. Kiderült az is, az istálló szokás szerint Melbourne-ben bemutatózik.

A San Marinótól mintegy harminc, az Adriai-tengertől egy-két kilométerre található pályán hétfőtől péntekig tesztel a faenzai istálló, igaz, szerdán és pénteken csak a kétüléses autókkal köröznek majd. A 23 éves magyar pilóta kedd délután - Paul Stoddart csapatfőnökkel együtt - Londonból érkezik a helyszínre, s egyelőre csak annyi biztos, hogy másnap ő is volán mögé ül az egyik kétüléses autóban.
   
Az első napon hárman kaptak lehetőséget, s közülük egyértelműen kiemelkedett Patrick Friesacher, aki életében először ült Forma-1-es autóban, de máris egészen kiváló időt ért el. Az osztrák pilóta leggyorsabb körében 1:11.15 percet mutatott az óra, ami azért is figyelemre méltó, mert a csapat idei két pilótája, Baumgartner és az olasz Gianmaria Bruni még soha nem értek el ilyen nagyszerű időt. Előbbi legjobb eredménye 1:11.65, míg utóbbié 1:11.20 perc.
   
A 24 éves versenyző tehetségét jól mutatja, hogy a Williams-BMW is érdeklődést mutat iránta, s jövőre tesztpilótaként alkalmazná. A hírek szerint az sem kizárt, hogy jövőre a Frank Tamás által menedzselt Friesacher lesz a Minardi egyik pilótája, amennyiben sikerül előteremtenie a szükséges anyagi hátteret. Érdemes megemlíteni még vele kapcsolatban, hogy a Forma-1 legkisebb költségvetésű csapatánál tesztelő versenyzők mind-mind súlyos összegeket fizetnek a lehetőségért, ám neki ez egy fillérjébe sem került.
   
Hétfőn a portugál Tiago Monteiro is kipróbálhatta a Minardit, ám felejthető időt autózott, míg a harmadik tesztelő a 41 esztendős izraeli Channock Nissany volt, aki csak három éve kezdett autóversenyzéssel foglalkozni. Utóbbinak - aki júliusban és októberben a Jordant is kipróbálta Silverstone-ban - jó esélye van arra, hogy egyes futamokon az istálló harmadik számú pilótája legyen, azaz versenyhétvégéken, péntekenként tesztelhessen.
   
Kedden Nissany mellett két ausztrál, Will Power és Will Davison próbált szerencsét, szerdán pedig Baumgartner, Friesacher, Christijan Albers és Nicolas Kiesa viszi körbe a szponzorokat.

A Minardi egyébként szokás szerint az idénynyitó Ausztrál Nagydíj keretében, március 3-án tervezi bemutatni új autóját. Ezen a csütörtöki napon a melbourne-i szervezők a szurkolók előtt is megnyitják az Albert Park kapuit, így az érdeklődők élőben nézhetik végig a prezentációt. Stoddart korábban úgy nyilatkozott, 2005 első három versenyén még az idei autóval köröznek majd pilótái.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK