Kovalainen Schumit és Loeböt is lepipálta

2004.12.06. 8:26

A szokásos Kanári-szigetek helyett Párizsban rendezték a hétvégén a Bajnokok Tornáját, a szezonzáró gálán egyéniben a finn Heikki Kovalainen (Nissan Világsorozat), csapatban a Sebastien Loeb (WRC), Jean Alesi (DTM) alkotta francia kettős győzött. Az F1-legjobb német Michael Schumachernek nem ment valami fényesen.

Az idei, amúgy 1988-ban életre hívott Bajnokok Tornájának (és Nemzetek Kupájának) a francia főváros, azon belül a Stade de France először adott otthont, és hát valószínűleg nem utoljára, hiszen az arénát megtöltő nagyérdemű (62 ezer szerencsés) remek, látványos show-nak tapsolhatott.

Azonos pálya, azonos autók. Kilométerhosszú, nyolcas aszfalt, "párhuzamos" rajt. Sok szűk kanyar, ugrató. A raliautóknak remek, a Ferrarinak már nem annyira - a Modenával vigyáztak is azon a részen, legfeljebb négy és féllel hajtottak át rajta, nehogy darabokra hulljon a szépséges kasztni. A WRC-kkel bezzeg repültek ám, és ment a kilinccsel előre is szépen.

A gépek:

  • a világbajnok Citroen Xsara WRC (1998 ccm, 300 LE, 580 Nm, 1230 kg)
  • Peugeot 307 WRC (1997 ccm, 300 LE, 580 Nm, 1230 kg)
  • Ferrari 360 Modena Challenge (3696 ccm, 400 LE, 373 Nm, 1170 kg)

És volt egy, a verseny nevére utaló ROC (race of champions) buggy is 1,1 literes Honda CBR motorral, 170 lóerővel, 115 Nm maximális forgatónyomatékkal 7500-on, mindössze 475 kg súllyal...

A 16 versenyző rangos sorozatokból (F1, WRC, DTM, IRL, CART, stb.):

Németország Michael Schumacher Armin Schwarz
Franciaország Sebastien Loeb Jean Alesi
Egyesült Államok Casey Mears Jimmie Johnson
Nagy-Britannia David Coulthard Colin McRae
Svédország Kenny Brack Mattias Ekström
Finnország Heikki Kovalainen Marcus Grönholm
Brazília Felipe Massa Tony Kanaan
Playstation Sebastien Bourdais Stephane Sarrazin

Azaz főképp ralisok, illetve a Playstation csapatnév tulajdonképpen egy második francia gárdát jelentett.

Forrás: EPA
A legnagyobb sztár persze a még csupán hétszeres F1-világbajnok Schumacher volt, akit már korábban is nagyon hívtak, de valamiért csak most állt kötélnek. Érett a nagy összecsapás, az F1-es legjobb és a ralivilágbajnok összecsapása - ha ezen a fura módon, de dőljön már el, ki is a jobb.

Ehhez viszont mind Schuminak, mind Loebnek be kellett volna jutnia a döntőbe, de MS-nek nem sikerült. Ahogy Schwarz társaként csapatban sem. A szervezők azért csak összehoztak egy különmeccset, itten vigasztalódhatott a német, hiszen 2-1-gyel jobbnak bizonyult a franciánál.

A Bajnokok Tornáján tavaly már diadalmaskodó Loeb bezzeg Alesi mesterrel egy "hajóban" megnyerte a Nemzetek Kupáját, a fináléban a finneket felülmúlva. Volt hát miért vigyorogni a helyieknek amellett, hogy olyan nagyságok parádéját, örömautózását csodálhatták, mint (többek között) McRae vagy Grönholm...

Forrás: EPA
A címvédés, Loeb egyéni sikere mondjuk nem jött össze, mert akadt egy 23 éves finn fiatalember, aki úgy gondolta, él a lehetőséggel. És élt. A Nissan Világsorozat 2004-es legjobbja, Heikki Kovalainen ugyanis előbb Coulthardot, aztán Schumit, majd a döntőben Loeböt is elkalapálta, bravó.

Ő a torna eddigi legzöldfülűbb győztese, meg igen rég volt az, amikor nem ralista végzett az első helyen. Ja, és WRC-vel (is) verte a WRC világbajnokát úgy, hogy először ült WRC-ben. Ja, és minden bizonnyal a csapatversenyt is megnyerte volna, ha 2-2-nél, Alesivel szemben nem mond csütörtököt Ferrarijának váltója...

Sebaj, mindenki jól szórakozott, nem törték össze sem magukat, sem a drágaságokat, viszlát jövőre, hogy kikkel és hol, nem tudni.

Bajnokok Tornája, végeredmény (élcsoport):
1. Heikki Kovalainen (finn)
2. Sebastien Loeb (francia)
3. Marcus Grönholm (finn), Michael Schumacher (német)

Nemzetek Kupája, végeredmény (élcsoport):
1. Franciaország (Sebastien Loeb, Jean Alesi)
2. Finnország (Marcus Grönholm, Heikki Kovalainen)
3. Brazília (Felipe Massa, Tony Kanaan), Nagy-Britannia (David Coulthard, Colin McRae)

Forrás: EPA
Schumachernek amúgy nemcsak a Párizs környéki stadionban volt programja, a Champs Elysees-n is celebrált - többek közt - Luc Besson filmrendező társaságában. Meg Jean Todt főnökével, és Sebastien Loebbel, meg a korábbi F1-es Patrick Tambay oldalán. A ferraris kerpeniék egy, az agy- és gerincvelő betegségek ellen küzdő, újonnan létrehozott kutatóintézet figyelemfelhívó kampányát támogatják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK