Sokadszor, de végleg megmenekült a Brit Nagydíj

2004.12.09. 14:28

Hosszú huzavona ért véget a csütörtöki napon: a Brit Nagydíj szervezői végleg megállapodtak Bernie Ecclestone-nal, így jövőre is ellátogat az első Forma-1-es futamnak otthont adó Silverstone-ba a száguldó cirkusz.

Ezt az ügyet sem volt egyszerű követni. Előbb Bernie Ecclestone bejelentette, jövőre nem lesz Brit Nagydíj, aztán többször úgy látszott, valaki megmenti a futamot s kifizeti a rendező British Racing Drivers' Club (BRDC) büdzséjéből hiányzó összeget. A csapatfőnökök elfogadták a silverstone-i futamot is tartalmazó előzetes versenynaptárat, az egyezség azonban csak nem akart megszületni.

Ecclestone hétfőn csütörtökig adott haladékot a szervezőknek a szerződés aláírására, a fenyegetés úgy látszik, hatott. Dél körül minden aláírás rákerült a papírokra, így a Brit Nagydíj jövője öt teljes évig biztosított. A hírek szerint már a délelőtti megbeszélésen egymás tenyerébe csaptak a felek, az új megállapodás részleteiről viszont egyelőre nem szivárgott ki semmi. Így arról sem, hogy a végleges szövegbe végül került-e próbaidőre vonatkozó kitétel, amit Ecclestone korábban erőteljesen szorgalmazott.

Richard Caborn sportminiszter megkönnyebbülten fogadta a fejleményeket. "Az Egyesült Királyság motorsportiparágának jövője szempontjából óriási nap a mai" - fogalmazott Caborn, akinek azért nagy szerepe van a pozitív végkifejletben. A BRDC ugyanis az állami East Midland Development Agencytől kapott anyagi segítséget, ezért cserébe a kormánnyal együttműködve nagyszabású fejlesztési munkákat kell majd végrehajtania.

Brit lapértesülések szerint a költségvetés pontosan 7,2 millió euróval járult hozzá a Brit Nagydíj megrendezéséhez, ezt az összeget azonban a BRDC-nek magának kell előteremtenie a jövőben. Az FIA Világtanácsa pénteki ülésén hagyja jóvá a jövő évi versenynaptárat, a futam időpontjáról addig nem lehet biztosat tudni. Várhatóan marad a hagyományos júliusi időpont. "Nem tudom, mikor lesz a futam, minden holnap, Monacóban dől el" - nyilatkozta a BRDC elnöke, Jackie Stewart a Sky Sportsnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK