Csúszásveszély! - Meghökkentő balesetek

2004.12.23. 15:53
Az első ónos eső és havazás a sok csúszkálás, ráfutásos baleset mellett több tragédiát is okozott. Az év vége felé közeledve - humoros formában - megpróbáljuk felhívni a figyelmet az óvatos közlekedésre.

A mosolyra késztető helyzetek ismertetése előtt néhány mondat komolyan. A hibákat okozó emberi tényező minimálisra csökkentésének egyetlen módja a gyakorlás. A katonaságnál, tengerészetnél bevált módszer, hogy addig gyakoroltatják a feladatot, amíg az készségszintű nem lesz. A vészhelyzet-kezelési rutint a vezetéstechnikai központokban lehet elsajátítani, ahol a váratlanul megcsúszó autó megfogására és egy sor más helyzet kivédésére tanítják meg a jelentkezőket. A kurzusokon a magukat ügyes sofőrnek tartók is visszafogottak lesznek, mert többnyire a 30-40-es tempónál történő megcsúszásokat sem tudják kivédeni.

A gyakorlatlan vezetők az utakon érdekes dolgokat művelnek, ilyen "gyöngyszem" a ház mellé, az oldalára esett Citroën Saxo. Ennél cifrább eseteket is produkál az élet, például azt a kocsit, amelyik a jobb első kerekénél fogva függ a villanyvezetéken. A faházas építkezés hátrányairól győzi meg az embert az a felvétel, amelyen különösebb akadály nélkül megy keresztül egy lakóépületen egy kamion. Az se semmi, amikor két azonos színű és típusú autó csúszik egymásba úgy, hogy az egyik a másik tetején köt ki, de nem rossz a Honda Civicre felgyalogoló Hummer sem.    

Létezik több weboldal, ahol ilyen képeknek egész szép gyűjteménye található, néhányan a méregdrága luxus- és sportautók baleseteire fókuszálnak. A hazai termést gazdagítja az a magyar rendszámos Porsche 911 Turbo, amely még idén februárban kötött ki a fák között Budapesten egy ónos eső után.

Az 50-100 millió forintos sportkocsik sem törhetetlenek, láthatjuk például egy Pagani Zonda ütközése nyomán. A Ferrari 550 Maranello gazdája szintén komoly számlát kap kézhez, ha berogyott tetejű vörös autóját egyáltalán érdemes még megjavíttatni. Az ügyefogyott Mr. Beant alakító Rowan Atkinson mosolya is kényszeredett törött, egymillió dolláros McLaren F1 sportautója mellett. Az összkerékhajtású Lamborghinivel sem lehetetlenség leesni az útról, az "összehajtogatott" sárga Murcielago kiszakadt kerekei és kinyílt oldala már komolyabb esésről tanúskodik.

Az eredetileg a katonaságnak kifejlesztett, ejtőernyővel repülőről ledobható és szinte mindent kibíró Hummerekkel a civilek elég durva dolgokat művelhettek. A fekete autó kiszakadt hátsó futóművét a piros, vászontetős Hummer H1 múlja felül, amelynek mindkét jobb oldali futóműve kiszakadt. A Schwarzenegger-kedvencről annyit kell tudni, hogy kar vastagságú acélból készült, dupla lengőkaros futóműve van...        

Az említett weboldalon kategorizálva vannak a típusok, mi a szolidabb és mulatságosabb képek közül válogattunk. Jó néhány durva, súlyos sérüléssel, halállal végződő törés is látható a gyűjteményben, ezektől megkíméltük az olvasókat. A következtetés a képeket látva: lehet akármilyen csúcstechnika a sofőr feneke alatt, a fizika egyelőre korlátlan úr a szuperautók felett is.

BA