2004: stagnáló autópiac, bővülő választék

2004.12.27. 13:06

Külhonban a legtöbb hír talán Kínával foglalkozott. A 2004-es esztendő az áttörés évének tekinthető a világ legnépesebb országában, mert idén júliusban megrendezték az első nemzetközi autószalont. A hatalmas piacról senki sem akar lemaradni, úgyhogy Genfhez, Tokióhoz hasonló, pazar standokkal kápráztatták el a gyárak a helyi közönséget. A "pedálozásra" jellemző, hogy a Ford egy Focuson alapuló tanulmányt is bemutatott Pekingben.

A külföldi gyárak csak vegyesvállalati formában kezdhetnek a helyi gyártásba, így aki üzletet akar, annak társulnia kell. Az első Forma-1-es nagydíj és a környezetvédelemben élenjáró zöldautók Michelin Bibendum versenye az autózás középpontjába helyezte ősszel Kínát. Egyik legnagyobb gyáruk partnere lett a Rovernek. Kezdhetnek félni az autógyárak, nemsokára eljönnek azok az idők, amikor nem csak a hazai igényeket akarják kielégíteni a kapitalizálódó kínai elvtársak, hanem a külföldét is. Szalont nyitott szinte minden nagy márka a távol-keleti országban, hogy az újgazdagok vásárolhassanak. Az első ránézésre "minden nagyon szép, minden nagyon jó" kínai helyzetben megjelentek a vadhajtások. A Kínában megszokottnak mondható jogtalan másolás begyűrűzött az autóiparba. A Honda megindított néhány pert, ezen kívül a BMW X5, Daewoo Matiz és sok más gyártmányról készült kínai klón jogtalanul.

Az autógyárak gyorsan félreteszik az ellentéteiket, ha pénzt hozó együttműködésről van szó. A Citroën/Peugeot/Ford hármas néhány éve kezdett dízelprogramja idén teljesedett ki. Az 1,6, 2.0 és 2,7 literes egységek az említett három márkán kívül a Land Roverekben, Jaguárokban, Volvókban is megtalálhatók. A Peugeot és BMW benzinmotoros együttműködéséről nemrég hullt le a lepel. A Toyota/Peugeot/Citroën hármas szlovák gyárában készülő kisautók képeit nemrég hozták nyilvánosságra. Az év utolsó időszakában jelentette be a két "ősellenség", a General Motors és a DaimlerChrysler, hogy hibridfronton egyesítik erőiket. Szlovákia ismét jó évet zárt a betelepülő gyárak terén, és a környékbeli országok közül megelőzött mindenkit. A legutolsó hír egy Ford sebességváltó üzem indításáról szólt.

A nyugat-európai "divatok" nem mindig nyernek teret nálunk. Az októberi személyautó-eladás 51,9 százaléka dízel volt tőlünk nyugatabbra, néhány országban ennél jobbak a mutatók. A franciáknál kerek 70 százalék, de Belgium és Ausztria sem panaszkodhat. Nálunk a majdnem egyező gázolaj- és benzinár, illetve a szokások miatt komoly lemaradások vannak a témában.