A 27. Dakar-rali 11. napjára senki nem fog szívesen emlékezni. Pérez után még egy motoros, a kétszeres győztes Meoni is meghalt, biztonsági okokból amúgy is lerövidítették a gyorsaságit. A verseny folytatódott és folytatódik, a magyarok pedig továbbra is kitűnően szerepelnek.

A Mauritániból Maliba vezető gyorsasági rövidített, 656 km helyett "csak" 400 km-es volt a szervezők hétfői döntése alapján, a második ellenőrző pontottól összekötő szakasz várt a mezőnyre. Amely már nemcsak a kiesettek miatt megfogyatkozott. A spanyol José Manuel Pérez után kedden újabb motoros, az olasz Fabrizio Meoni vesztette életét.

Meoni kétszer győzött már a Dakaron (2001-ben és 2002-ben), szilveszterkor, a rajtnál ünnepelte, ünnepelték 47. születésnapját. Tizenharmadszor indult a sivatagi show-n, összetettben a második helyen állt, állítólag utolsó nagy versenyére készült. Döntésében az is szerepet játszott, amikor pár hónappal ezelőtt elhunyt barátja és csapattársa, a francia Richard Sainct.

Még Sainct halálát sem nagyon tudták feldolgozni, elment a spanyol Pérez, s most Meoni is. Szerdán nem is pattan nyeregbe a motoros mezőny (repülőgépek szállítják őket Kiffából Bamakóba). A tragédiák miatt a KTM vezetői azt fontolgatják, hogy a cég a jövőben nem vesz részt a Dakar-ralin, a most zajló viadalon induló pilótáiknak pedig azt javasolják: adják fel a további küzdelmet és utazzanak haza. Korábban az autósok között vezető, szintén francia Stephane Peterhansel is úgy nyilatkozott, hogy értelmét vesztette a versengés.

Egyébként a motorosoknál a spanyol Coma volt a rövidített szakaszon a leggyorsabb Després és az ugyancsak spanyol Esteve Pujol előtt, abszolútban Després, Coma, Esteve Pujol a sorrend. Varga Ákos és Nagy Péter is sikerrel vette az újabb akadályt, előbbire ráadásul az Eurosport stábja is felfigyelt, hiszen kamerát kapott a bukósisakjára. Varga a 26., Nagy a 92. helyen áll.

Az autósoknál a volkswagenes, német Kleinschmidt kisasszony nyert az olasz Pons kisasszonnyal az oldalán a Mitsubishi két franciájával, az összetettben vezető Peterhansellel és a második Alphand-nal a nyakában. Palikék, Kisék és Szalayék is jól mentek, előbbiek már a szenzációs 13. helyen... Szalayék a 18., Kisék a 32. pozíció büszke tulajdonosai. Lisziékről még nem tudni, beértek-e.

A kamionosoknál a holland Bekx-féle DAF érte el a legjobb időt, Kabirovék (Kamaz) persze komoly előnnyel vezetnek. A mieink közül Darázsiékról tudunk, Szallerékről még nem.

Szerdán az autósokra és a kamionosokra 819 km vár Kiffa és Bamako között, ebből 586 km a gyorsasági.