A Volkswagen az új Jetta (európai nevén Bora) és Passat mellett egy tanulmányautóval is meglepte a 89. Detroiti Autószalon közönségét. A Beetle Ragster néven leleplezett autó meglehetősen izgalmasan néz ki, ám ennek ellenére forradalmi újdonságokat nem vonultat fel.

A Detroitban leleplezett Ragster gyakorlatilag egy hagyományos Beetle kabrió némileg megvadított változata, amivel a VW szemmel láthatólag azt szeretné lemérni, hogy még hány bőrt lehet lehúzni a retróautóról. A tanulmány neve egyébként a Ragtop és a Speedster elnevezésekből lett összerakva, utalva az autó vászontetejére és sportos kialakítására.

A Ragster teteje kerek 15 centivel alacsonyabban helyezkedik el a normál kivitelhez képest, amit - többek között - úgy értek el, hogy 9 centit faragtak le az A oszlopról. Erre a megrövidített szélvédőkeretre szerelték az ominózus tetőt, amelyben egy óriási, elektromosan mozgatható vászonroló kapott helyett. A Beetle külsejét természetesen hozzákalapálták a jópofa tetőhöz, így újak a lámpatestek, a sárvédők és a lökhárítók. Belül sportülésekkel, egyedi kormánnyal és elektromos indítógombbal próbálták feldobni a hangulatot.