Button jövőre a Williamsé lehet

2005.03.22. 12:10

Jenson Buttonnak tavaly nem sikerült a BAR-tól a Williamshez igazolnia, szerződése értelmében azonban az idei szezon végén elhagyhatja a gárdát. Cserére készül a Red Bull, Bahrein után Vitantonio Liuzzi ülhet Christian Klien helyére.

Videó

A genfi szerződésfelügyelő-testület (Contract Recognition Board) tavaly megakadályozta, hogy Jenson Button a BAR-tól a Williamshez igazoljon, a brit 2006-ban azonban a kék-fehéreknél kezdheti a szezont. A 25 esztendős pilótának idén mindenképpen a brackleyieknél kell maradnia, ám négyéves szerződését csak akkor kell kitöltenie (azaz maradnia 2006-ban is), ha július végén (a Magyar Nagydíj után) pontjainak száma legalább 75 százalékát teszi ki a vb-éllovas által addig gyűjtött egységeknek.

Amennyiben ezen határ alatt teljesít (egyszerű példa: neki csak 74, míg az első helyezettnek száz pontja van), a Williamshez igazolhat, Sir Frank Williams ugyanis volt olyan ravasz, hogy a számára kedvezőtlen döntés után legalább ezt a záradékot Button kontraktusához biggyesztette.

A jelenlegi erőviszonyokat figyelembe véve elképzelhetetlen, hogy Button ne teljesítse alul a limitet. Feltételezve, hogy Alonso ugyanolyan szorgalmasan gyűjtögeti a pontokat, mint eddig, a brit neve mellett 78 egységnek kellene állnia a Magyar Nagydíj után ahhoz, hogy 2006-ban is maradnia kelljen Brackleyben. Tavalyi, szenzációsra sikeredett idényében is "csak" 85 pontot gyűjtött, de nem 13, hanem 18 futam alatt. Button motorhiba miatt kiesett a múlt vasárnapi Malajziai Nagydíjon. "Nagyon mérges vagyok, minden fronton visszafejlődtünk tavalyhoz képest" - nyilatkozta még a boxban, előrevetítve, hogy nem fog feltétlenül megszakadni a jó eredményekért.

Egy másik cserére már a Bahreini Nagydíj után sor kerülhet, igaz, ez nem lenne meglepő: Dietrich Mateschitz Red Bull-tulajdonos már a kezdetek kezdetén kijelentette, hogy három pilótával képzeli el az évet, David Coulthard helye állandó, míg Christian Klien és Vitantonio Liuzzi váltják egymást. "Klien Bahrein után valószínűleg pihen kicsit, Imolában, Barcelonában és Monte-Carlóban Liuzzi bizonyíthat" - mondta Helmut Marko tanácsos az osztrák tévében.

"Klien munkájára egy szavunk sem lehet, Melbourne-ben és Sepangban is pontot szerzett, ám nem akarjuk sokáig jegelni a tavalyi Forma-3000-es bajnokot." Liuzzi debütálásával egy időben a Red Bull kipróbálná Scott Speedet és Neel Janit is, azaz Klien a pénteki szabadedzéseken sem tudna szóhoz jutni.

Coulthard, aki vasárnap óta a legponterősebb brit F1-es pilótának számít (480 egységéhez hármat tett hozzá Sepangban, ezzel megelőzte a 482-vel eddig vezető Nigel Mansellt) nem ért egyet a cserével, szerinte nem kellene felbolygatni a jelenlegi felállást. "Amíg Christian jól teljesít, ostobaság lecserélni. Én mellette vagyok" - jelentette ki a skót pilóta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK