Megérkezett a Mercedes R osztály

2005.03.24. 15:04

A New York Autoshow-n bemutatkozik a Mercedes R osztály végleges változata, amelyet Vision R néven már Párizsban is megcsodálhatott a nagyérdemű.

Az új R osztály hosszú változata már idén kapható lesz az Egyesült Államokban, a valamivel rövidebb európai konstrukció 2006 elejétől-közepétől elérhető. A New Yorkban bemutatkozó vadonatúj modellel több kategóriát szeretne összemosni a Mercedes, így az R osztályban egyesíti a sportos limuzinok, kombik, furgonok és hobbiterepjárók (SUV) előnyeit.


Az 5,16 méter hosszú "egyterű" utasterében hat személynek kínál helyet, három sorban elosztva. Ezek közül a második előre-hátra mozgatható a lehető legjobb helykihasználás végett, de igény szerint - a hátsóval együtt - le is hajtható, amellyel több mint két köbméteresre lehet növelni a rakodóteret.


A Mercedes a jól megszokott luxust hozza a belső térben, így ami lehet, bőrborítást kapott. Az utasok szórakoztatásáról opcionális DVD- és CD-lejátszó gondoskodik, amelynek színes képernyője az első ülések fejtámlájában kapott helyet. Szintén feláras extra az üveg panorámatető, amely világos paradicsommá változtatja az utasteret. A kétzónás klíma alap, de külön kérésre a harmadik sorban ülők is kaphatnak szabályzókat.


A kétségkívül pofásra sikeredett luxuskombi állandó négykerékhajtással, no meg légrugós felfüggesztéssel büszkélkedhet, így szükség esetén terepen is megállja a helyét.


A hétsebességes automata váltó háromféle erőforráshoz kapcsolódhat, két benzineshez, illetve egy dízelhez. Utóbbi, az R 320 CDI 510 Nm-es csúcsnyomatékot és 224 lóerős maximális teljesítményt kínál, miközben átlagban mindössze 8,9 liter gázolajat fogyaszt száz kilométerenként.


A három és fél literes R 350 272 lóerővel és 350 Nm-rel kényezteti sofőrjét, nulláról százra 8,3 másodperc alatt gyorsítja az amúgy 2,2 tonnás kasztnit. A vége 230 km/h, amelynél a csúcsmodell R 500 tízzel tud többet. A V8-asba 306 lóerő és 460 Nm-es nyomaték szorult, gyorsulási adata 6,9 másodperc. Egy ekkora autó esetében: nem semmi.

KAPCSOLÓDÓ CIKK