Palikék tíz helyet léptek előre

2005.04.06. 18:01

A szenzációs 15. idővel ért célba Palik László és Darázsi Gábor a Tunézia-rali harmadik szakaszán. Ezzel a teljesítménnyel az összetettben tíz (!) helyet léptek előre, s jelenleg a tizenhatodik helyen állnak.

A szerdai gyorsaságival kapcsolatban két dologra figyelmeztettek a szervezők. Aki nem akar hosszasan ásni, az figyeljen a keréknyomás helyes megválasztására és a navigációra. Igazuk volt! A 240 kilométeres, nagyrészt gyors "teligázas" szakasz középső szekciójában akadt egy rövid, de annál trükkösebb homokdombos rész, amely a motoros mezőny és az autók elejének elhaladása után felülnézetből egy tál spagettire emlékeztetett: a szokásos egy fő nyom helyett mindenki kétségbeesetten kereste a vendégmarasztaló fehér homokból kivezető utat. Változó sikerrel: a kedden még vezető Luc Alphand például tíz percet ásott.

Palik László így látta mindezt: "A mai szakaszon leggyakrabban a hatodik sebességi fokozatra volt szükségünk, ugyanis szinte végig nagyon gyors, ugyanakkor ritmusos pálya volt. Az autónk ismét remekül muzsikált, bár egyszer megtréfált minket. Két szervizpont volt beiktatva az itinerbe, nekünk egyiknél sem kellett megállnunk. Viszont az elsőtől úgy két kilométerre hirtelen 'elment' az egyik hengerünk, majd száz kilométerrel odébb ugyanilyen váratlanul visszajött. Szerencsére az a rész inkább dobálós volt, a jó futómű sokkal többet nyomott a latban mint a motorerő, így nem lassultunk le jelentősen. A homokdombos, tevefüves szekcióban szerintem mindenkinek volt kalandja, mi sem úsztuk meg: beleestünk egy gödörbe, de ásás nélkül sikerült kijutnunk.

Meglepett, hogy a második igazi versenynap után a 16. helyen állunk az összetettben, egy olyan mezőnyben, amelyben rengeteg kiváló versenyző és technika van. Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy a verseny még csak most kezdődik, az igazi vízválasztó pedig majd az el bormai körszakasz lesz. Vagyis ez még csak részeredmény."

Felemás híreink vannak a motoros - quados mezőny két magyarjáról: Szilvási Péter rendben beért a célba, Greff Róbertről viszont egyelőre nincs információnk.

Eredmények:

Autósok:
1. Maszuoka, Maimon (Mitsubishi) 2:18:30 ó
2. Saby, Perin (Volkswagen) + 1:55 p
3. Schlesser, Borsotto (Schlesser) + 3:53 p
... 15. Palik, Darázsi (Nissan) + 1:00:06 ó

Motorosok:
1. Casteau (KTM) 3:00:09 ó
2. De Gavardo (KTM) + 1:57 p
3. Blais (KTM) + 6:20 p
... 37. Szilvási (KTM) + 2:11:50 ó

Az összetett állása:

Autósok:
1. Maszuoka, Maimon 4:33:50 ó
2. Saby, Perin + 3:40 p
3. Alphand, Picard (Mitsubishi) + 4:58 p
... 16. Palik, Darázsi + 1:27:24 ó

Motorosok:
1. Després (KTM) 7:07:12 ó
2. Blais + 2:10 p
3. De Gavardo + 3:21 p
... 42. Szilvási + 5:31:20 ó

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK