Digitális kamerával a gyorshajtók ellen

2005.04.21. 12:33

A hagyományos radarcsapdák helyett digitális kamerákkal veszi föl a küzdelmet a brit közlekedési rendőrség az utakon száguldozó autósok és motorosok ellen.

Az úttest fölött mintegy 4,5 méter magasságban elhelyezett, Specs nevű kamerákkal már javában folynak a kísérletek a szigetország autópályáin és országútjain. A működési elv roppant egyszerű, a kamerákban rejtőző technika annál fejlettebb.
   
A készülék minden elhaladó járművet lefényképez, automatikusan felismeri a rendszámukat, majd az adatokat átküldi a néhány kilométerrel távolabb elhelyezett következő kamerának. Ez összeveti a látott rendszámot az első fényképezés óta eltelt idővel. Ezáltal nem csak a pillanatnyi, de a járművek átlagos sebessége is mérhető.


A brit rendőrök máris megszerették a Specs kamerákat. A készülékek alig igényelnek karbantartást - ráadásul valóságos pénzautomatának bizonyultak. Londonban és Nottinghamshire grófságban olyan nagyszámú gyorshajtót sikerült lefülelni, hogy minden kamerapár havonta jóval több mint százezer euró (25 millió forint) bírságpénzzel hizlalta a közlekedésrendészet kasszáját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK