Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság, az Allianz Hungária és az ORFK közös szervezésében megelőzési hetet tartanak a tolerancia jegyében május 17-e és 24-e között.

Az [origo]-hoz eljutatott sajtóanyag szerint a tolerancia-hét alkalmas arra, hogy a rendőrség megmutassa azt az arcát is, amivel kevesebbet foglalkoznak: ez a forgalom segítése, a tájékoztatás, illetve az, hogy a kisebb súlyú szabálysértések elkövetőivel szemben a figyelmeztetés ugyanúgy a rendőrség eszköztárába tartozik, mint a büntetések alkalmazása. Az akció meghirdetése természetesen nem jelenti azt, hogy a közlekedésbiztonságra veszélyes vagy kirívóan durva, illetve visszaeső magatartással szemben elnézőnek kell lenni.

A meghirdetett napokon a rendőrség az ellenőrzés helyszínein szórólapok, matricák, és kiadványok segítségével hívja fel a figyelmet a szabálytisztelő közlekedésre, a toleranciára a közlekedési partnerek iránt, a vasúti átjárók biztonságára és a passzív biztonsági eszközök használatára. A megelőzés hetében a rendőrök mellett polgárőrök vesznek részt az akcióban. A cél az, hogy a közlekedők könnyebben azonosuljanak a rendőrség céljaival és fogadják el a szigorú szankciókat, ha ezt egy, az ő tájékoztatásukra, meggyőzésükre hirdetett akcióval készítik elő.

A tolerancia hetének programja a következő:

Május 17.
Központi sajtótájékoztató az Allianz Hungária Vezetéstechnikai Centrumban. A kampány bejelentése és ismertetése, az Allianz Forma-1 autós suli bemutatása.

Május 18.
Az évek óta nagy sikerrel megrendezésre kerülő "Közlekedésbiztonság gyermekszemmel" c. országos gyermekrajzpályázat eredményhirdetése a Rendőrségi Igazgatási Központban (1139 Teve u. 4-6. 14.00). A verseny 3 korosztálynak volt meghirdetve, óvodás, általános iskola alsó és felső tagozatos gyerekeknek. A megyei balesetmegelőzési bizottságok a hozzájuk beérkezett több száz rajzból az első ötöt küldik tovább. 2005-ben 70 gyermek részesül különböző díjakban.

Május 19.
A Budapesten folyó a gyalogos szabálysértések kiszűrésére irányuló rendőri akció bemutatása 14.30-15.30 között a Hungária körút és Thököly út kereszteződésében.

Május 20.
A XIV. kerület Pólus Center parkolójában (15.00- 18.00) biztonságiöv-szimulátor bemutató. Azon vásárlók és járművezetők részére, akik úgy igyekeznek elhagyni a parkolót, hogy nem kapcsolják be a biztonsági övet, így mutatjuk be, hogy milyen súlyos következményei lehetnek annak, ha nem kapcsolják be a biztonsági övet.

Mini Police "Te is lehetsz nyomozó" elnevezésű baleset-megelőzési ifjúsági program a sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskolában. A program célja a gyermekek - elsősorban az általános iskola alsó tagozatosai - számára játékos formában bemutatni a rendőri munka alapjait, illetve bűn- és baleset-megelőzési információkat eljuttatni.

Május 21.
Tömegközlekedési járművezetők országos versenye. A verseny célja a tömegközlekedési járművezetők szakmai ismereteinek bővítése, vezetéstechnikai tudásának javítása. A versenyt három kategóriában rendezik meg: busz-, villamos-, és troli vezető. A verseny elméleti és gyakorlati feladatokból tevődik össze. A versenyre a Volán társaságoktól, a budapesti, a miskolci és a szegedi közlekedési cégektől jelentkeztek. (Bp. XIV., Pólus Center parkoló 10.00 - 16.00)

II. Média Forgalombiztonsági Kupa. - A médiában nap mint nap járművet vezető, közlekedő tv- és rádiós közszereplők összemérik ügyességüket autós elméleti és gyakorlati tudásukat, és kötetlen formában megosztják tapasztalataikat. (Bp. XIV. ker. Pólus Center parkolója 12.00 - 16.00)

Suzuki Motoros Találkozó (Hungarocart Center, Mogyoród)

Május 23.
XIII. Rendőr motorkerékpáros országos versenyének döntője. (Visegrád)

XI. Járőr gépkocsivezetők országos versenyének döntője. (Visegrád)

A verseny célja a rendőri állomány szakmai ismereteinek bővítése, vezetéstechnikai tudásának javítása. A verseny elméleti és gyakorlati feladatokból tevődik össze. A versenyt az OBB megbízásából a Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szervezi. Elméleti verseny (gépkocsizók: Hotel Visegrád, motorosok: Takarékszövetkezet konferenciaterme 15.30)

Május 24.
XIII. Rendőr motorkerékpáros országos versenyének döntője. (Visegrád)

XI. Járőr gépkocsivezetők országos versenyének döntője. (Visegrád)

(Motoros pálya: Ágasház parkoló, Visegrád Gépkocsizó pálya: lepencei strand parkolója 08.30 - 11.00)

VIII. Közlekedésbiztonsági Konferencia "Mit kell tenni a közlekedési balesetek megelőzéséért? címmel. (Tápiószentmárton)

Május 25.
VIII. Közlekedésbiztonsági Konferencia "Mit kell tenni a közlekedési balesetek megelőzéséért? címmel. (Tápiószentmárton)

Kerékpáros Iskola Kupa országos döntője. Minden megyét a két legjobb fiú és lány képviseli a döntőben. A verseny folyamán elméleti és gyakorlati feladatokban versenyeznek a gyerekek. Van ügyességi (rutin) pálya, illetve forgalmi szituációs (szabályossági) pálya is. (Pécs)

Május 26.
VIII. Közlekedésbiztonsági Konferencia "Mit kell tenni a közlekedési balesetek megelőzéséért? címmel. (Tápiószentmárton)

Kerékpáros Iskola Kupa (Pécs)

Május 27.
Kerékpáros Iskola Kupa