Páratlan - Fiat Dobló Panorama Family 1.9 JTD

2005.06.22. 13:00

Hétszemélyes, családi egyterű kéne gazdaságos dízelmotorral? Ráadásul jó áron? A Fiat Dobló Family mindenképpen megfontolandó választás.

Hol is kezdjem. Talán ott, hogy először is bevallom: nem vagyok nagycsaládos. Sőt, igazából családos sem, kedvesemmel egyelőre csak egy roppant agresszív és akaratos sziámi macskával osztjuk meg otthonunkat, vagyis nem az a kategória vagyunk, akik lelkesen forgolódnak a családi egyterűek után az utcán. A szegmens tucatformáiért kicsit sem vagyok (vagyunk) oda, mindegyik olyan, mint egy hatalmas doboz.

Azt is őszintén megmondom, hogy fintorogtam, nyafogtam, amikor először beleültem a Doblóba (nekem a Multipla jobban begyere'), de aztán szép lassan barátság köttetett köztünk. Persze nem életre szóló, nekem sose kéne egy ilyen, ám ha valaki egyszer tanácsot kér tőlem, melyik egyterűt vegye, bátran fogom ajánlani a Fiatot.

Az autó neve egyébként érdekes. Nem sok modell kapható a piacon, amelyet ékezettel kell írni, de ez bizony egy olyan: nem rövid, hanem szigorúan hosszú "o", már csak azt nem tudom, ezt hogyan okoskodták ki Torinóban. Ez persze csak részletkérdés, sokkal fontosabb, hogy a Doblóhoz alapáron, szériában jár a kivehető hatodik és hetedik ülés, vagyis már látatlanban jó vételnek tűnik. De előbb szaladjunk gyorsan körbe.

Ha hátulról indulunk, a Dobló egészen a B oszlopig olyan szögletes, mint egy kocka. Nincs ám ebben semmi meglepő, eredetileg kisteherautónak készült szegényke, csak aztán valaki fejéből kipattant az isteni szikra, s hatalmas ablakokat rajzolt az oldalára. A vázlat meggyőzőnek tűnhetett, hiszen a rakteret azon nyomban székekkel töltötték fel, pénz nem fogyott, de máris két karosszériaváltozatban lehetett árulni ugyanazt a kasztnit. Nagy ötlet.

A sétát folytatva, az A oszlop viszonylag meredeken zuhan a macis orrhoz vezető motorháztetőre, a hűtőrács műanyag, a lökhárító dettó, de ez kivételesen így tuti. Valahogy belül is feltűnő, hogy a személyszállítás itt csak utólag jött ötlet, az ajtókon viszonylag kevés a kárpit, sokszor előretolakodik a nyers lemez. Fura módon a Doblóban ez sem zavaró, illik az autó karakteréhez, legalább nem kell rá vigyázni, összenyálazhatja kutya, macska, gyerek, nem lesz semmi baja. A műanyagok kopogósak, kemények, a leghátsó ülés(ek) hajtogatásánál pedig kiderült, hogy karcolódnak is.

Képgaléria

A Dobló variálhatóságban nem ér kompakt társai nyomába, de szégyenkeznie azért nem kell. A középső sor ülései egytől egyig lehajthatók (a középsőt mondjuk nehéz, percekig vacakoltam, mire rájöttem, hogy kell), a hátsó pad pedig akár egy az egyben kivehető, és beállítható a garázs végibe'. A munkára azért készüljünk sörrel, ropogtatnivalóval és legalább két haverral, kicsit ugyanis macerás a dolog, igazán nagy baj azonban akkor van, amikor vissza kell csinálni az egészet. A cuccnak súlya van, két emberes az emelés, a harmadiknak pedig tanácsos néznie, hogy hol vannak a lyukak, ahova "dugni" kell. A meló annyiban kifizetődő, hogy ötszemélyes üzemmódban a Dobló csomagtartója 750 literes, a térfogat értelemszerűen sokkal kisebb, ha az ülések csak fel vannak csapva. Hét ember szállítása esetén csomagtartónk nagyjából megszűnik létezni, de ezt ne rójuk fel hibának, hiszen erre még egyetlen gyártó sem talált megoldást.

Tárolórekeszt szinte mindenhol lelni a Doblóban, fiók itt, doboz ott, polc amott, nekem legjobban az első ülések fölé szerelt, nagyon széles felület tetszett. Oda gyakorlatilag bármit fel lehet hajigálni, sárga mellényt, gépkönyvet, virágcsokrot az asszonynak, és ekkor még mindig nem használtuk ki százszázalékosan. Szuper.

Képgaléria

A közel 4,2 méteres hossz és 2,6 méteres tengelytáv papírról olvasva nem mond túl sokat, ha viszont beülünk, kiderül, hogy egész tágas a beltér. A második sorban van hely a lábnak, vállnak és fejnek, utóbbira még kalapot is húzhatunk, akkor sem fogjuk bökdösni a tetőt. Leghátulra természetesen nem célszerű felnőttet ültetni, nekik nagyon szűkös a hely, gyerekeknek viszont fejedelmi. Jutott oda is hárompontos öv és állítható fejtámla, de ami még jobb, hogy kartámasz és pohártartó is, ami a komfortérzetet nagyban javítja.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK