A Renault és a Nissan 13 millió eurós befektetéssel közös európai disztribúciós központot épített a győri ipari parkban. A 19 ezer négyzetméteres létesítményből öt közép-európai országot látnak el alkatrésszel - mondta a szerdai átadáson Bernard Cambier, a Renault  SAS alkatrész üzletág igazgatója.

Az igazgató hangoztatta: a beruházással a szolgáltatás minőségét kívánják javítani, egyúttal költségcsökkentést szeretnének elérni. Ezt a törekvést jól szolgálja az egyetlen helyszínre összpontosított tevékenység.

Junichi Endo, a Nissan cég első alelnöke köszöntőjében a két járműgyártó vállalkozás együttműködésének fontosságát hangsúlyozta.

A raktár a Renault, a Dacia és a Nissan ausztriai, magyarországi, csehországi, szlovákiai és szlovéniai hálózatai számára szállít alkatrészeket. A létesítmény emellett a Dacia márka tároló központjaként is szolgál, innen indítják útnak a Dacia alkatrészeket Csehországba, Magyarországra és Szlovákiába.

A disztribúciós központot úgy méretezték, hogy egyidejűleg kétmillió megrendelést legyen képes kezelni és a következő fél évtized várható növekedése mellett is kielégítse az alkatrészellátást a közép-európai régióban.

Vápár József, a gazdasági tárca befektetési főosztályvezetője az átadáson  elmondta: a beruházás 94,5 millió forintot nyert a Smart program keretében.

Az európai disztribúciós központ üzemeltetését a Renault  SAS 100 százalékos tulajdonában lévő, 80 alkalmazottat foglalkoztató leányvállalat, a Hungarian Alliance Logistics Kft. végzi.

A tavaly értékesített közel 125 ezer új gépjárművel a Renault- Nissan csoport jelenleg a közép-európai piac 11,7 százalékát birtokolja. Ezen belül 10 százalék a Renault 1,7 százalék a Nissan részesedése.

Alain Margaritopol , a Renault  SAS kelet-, és közép-európai kereskedelmi igazgatója az idei értékesítési tervekről a távirati iroda érdeklődésére elmondta: a 10 százalékos piaci részesedés megtartásáért tesznek komoly erőfeszítéseket, mivel a régióban az értékesítés 8 százalékos visszaesésével számolnak az idén.