Túl a csúcson - BMW M5, M6

2005.06.14. 9:28

A BMW M GmbH a BMW csoport leányvállalata, és három különböző területen tevékenykedik. A BMW modellek sportosabb, "M" jelzővel illetett változatain túl az egyénre szabható ún. Individual modellekkel, valamint a BMW hivatalos elméleti és gyakorlati vezetési oktatásaival, a Fahrer Trainingek szervezésével és lebonyolításával foglalkozik. A cégnek kb. 500 munkatársa van.

A BMW-vásárlók közül sokan szívesen varázsolnák egyedivé autójukat - derült ki egy nemzetközi kutatásból. Az ösztönzés hatására a BMW 1991-ben hívta életre az Individual programot, amelyet 1992-ben összevont a BMW Motorsport tagozattal. E két csapat alakította meg 1993-ban az M GmbH-t, amely ma is ezen a néven gyártja a kék-fehér márka legkiemelkedőbb teljesítményű és kivitelű autóit. A "nomen est omen" jegyében az egyedi kialakításokat természetesen nem a gyári futószalagon, hanem a Münchenhez közeli, erre a célra létrehozott műhelyben készítik.

A legújabb BMW M modell a 6-os luxuskupé még erőteljesebb és dinamikusabb változata, az 507(!) lóerős és 520 Nm forgatónyomatékra képes M6. A gyönyörű és bivalyerős autó 2+2 üléssel rendelkezik, egyszerre nyújtja egy vérbeli sportkupé gyorsaságát és egy luxuslimuzin kényelmét. Tízhengeres motor, hétsebességes SMG váltó, karbon tetővel könnyített karosszéria, a luxuskategóriára jellemző belső kialakítás és felszereltség jellemzi ezt az autót, amely állásból 4,6 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ás sebességre, a 200-ra gyorsuláshoz pedig mindössze 14(!) másodpercre van szüksége. A sebességet jelző skála 330-ig van megrajzolva, de az elektronika 250 km/h-nál letiltja a motor további erőleadását.

A tavaly bemutatkozott M5 modellt szintén az 507 lóerős V10-es motor hajtja, így ennél az autónál is több mint 100 lóerő jut a motor minden egyes literjére. Főleg a légellenállási mutatók különbsége miatt az M5 egy tized másodperccel "lassabban" van 100-on (4,7 s), az óránkénti 200 km-es sebességet pedig 15 másodperc alatt éri el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK