A kikezdhetetlen - Mazda6 2005

2005.07.25. 13:03

Kicsinykét megújult a Mazda6, a márka bestsellere, a kategória egyik legjobb és legmegbízhatóbb autója, és ettől még jobb, kábé tökéletes lett. Ennyi. Menetpróba.

Úriember biztosra nem fogad, mondják, de az, hogy a Mazda6 sikere töretlen marad, az olyan tuti, mint (volt) Armstrong hetedik győzelme a Touron, vagy inkább autós-motoros vonalon most már Alonsóé az F1-ben, Loebé a WRC-ben, Rossié a MotoGP-ben. Például. Sokan irigyelhetik is jól a hirosimai gyár fejlesztőit, mérnökeit, vezetőit, mindenkijét, hogy ilyen brutál nehéz feladatuk volt. Tovább jobbítani a jót, de inkább nem elszúrni, csak nem hibázni, ez lehetett a cél.

Persze összejött, vért izzadva, és itten van az új Mazda6. A nem prémium középkategória etalonja, a mintakép, maga a tökély, vitathatatlan, kikezdhetetlen. Megannyi díj nyertese, szakmai, közönségi, mindenféle elismerés gazdája, tárgya. No, de elkövetkezett az idő, 2002, Genf óta három esztendő csúnyán elmúlott, ráncfelvarrás, óvatos átrajzolás. A sziluett a régi, elöl-hátul módosított lökhárítók, lámpák, új, nagyobb kerekek. Gyémántféle helyett méhsejtes hűtőrács - laposabb, szélesebb.

Szóval szemből azért nem nehéz ráösmerni a 2005-ös modellre. Ennyi kellett, ennyi történt. Miután Mazdáék nagyon kikutatták a közvéleményt, és arra jutottak, hogy vásárlóiknak a külső az elsődleges. És az úgy van rendben, ahogy.

Belül anyagilag, színileg változott csöppet a Mazda6. Divatosabb. A lényeg azonban a ruha alatt van: most már szériában részecskeszűrősek, környezetbarátabbak a kétliteres, közös nyomócsöves dízelek 121 lóerővel és 320 Nm-rel, illetve már 143 pacival és 360-as nyomatékcsúccsal (2000-es fordulattól). Ezzel együtt étvágyuk meg csökkent, 100 kilométeren akár 6 liter gázolajjal is végigkergethetőek a világban.

Forrás: [origo]
A benzines paletta a WRX- és Evo-rivális MPS 2006-os érkeztéig úgy néz ki, hogy van az 1.8-as, némileg módosított (elektromos vezérlésű fojtószelep) alapmotor 120 lóval, a kétliteres teljesítményét 147, a szintén négyhengeres 2.3-asét 166 lóerőre növelték. A nagyobbik (változó szívórendszeres, szekvenciális szelepvezérléses, kettős kipufogódobos) benzineseket (és a dízeleket) már hatsebességes kézi váltóval kapjuk, előbbiekhez ötgangos automatát is kérhetünk.

A 2.3 literes csúcsmoci 4000-es percenkénti fordulatszámnál 207 Nm forgatónyomatékkal bír, két kiegyenlítő tengellyel van szerelve, rezgésszintje alacsony, véle a Mazda6 Sedan 214 km/h végsebességet is elér, az átlagfogyasztás is baráti, 8,7 l/100 km.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Mindenestül egy külsőre, belsőre, motorilag, futóművileg, akárhogy és bárhogy is egy csipetnyit ízesített, frissített, új, dinamikus, parádés, és még biztonságosabb (megerősített karosszéria, A és B oszlop, első segédkeret, nagyon első hűtött és hátsó féktárcsák) autót vásárol az a sok szerencsés, aki pölö Magyarországon a második generációs, zoom-zoomilag első Mazda6 modellt választja.

Sok bizony, mert kishazánkban is rendesen fogy a kocsi, a Mazda bestsellere. És javarészt dízelként - az európai trendet is meghaladó arányban. Ami a kasztnifajtákat illeti: jól áll még a hagyományos, négyajtós verzió, de tör előre a praktikusabb ötajtós és kombi változat. Bennük a Karakurival (ülésrendezés, térnyerés egyszerűen, gyorsan). A csomagtartó alaphelyzetben sem apró (fél köbméter), de lehet 1,7 is.

Új még a kulcs nélküli, kártyás nyitás és indítás (Smart Card), az alapfelszereltséghez pedig mostantól manuális klíma, tengelyirányban és magasságában is állítható kormányoszlop, négy elektromos ablak, CD-s rádió, távirányítású központi zár, hat légzsák is tartozik. Meg még egy csomó minden. A rendelhető exrák listája meg végtelen.

Hát így. Lapozzon, olvasson a szép itáliai menetpróbán tapasztaltakról, meg böngészgessen alapadatokat, árakat - elöljáróban annyit, hogy kevésbé drágult az autó ahhoz képest, amennyivel többet ad (így kvázi 3,15 %-os a csökkenés). És amúgy dízelből fogy a többség, a túlnyomó többség. És a 6 millió feletti piaci rész már nálunk is utolérte a 6 millió alattit.

Árilag amúgy az ötajtós felár a négyajtóshoz képest 100 ezer forint, a kombié további 150 ezer. CE > TE 350 ezer, navi + DSC/TCS 650 ezer, automata váltó 300 ezer.

Még valami fontos: a megújult Mazda6 benzines modelleket augusztus végétől, a dízeleket októbertől lehet megvásárolni. Idén 1000 db értékesítése az importőri cél, ebből 400 a ráncfelvarrt. A 2006-os 1200 autó 8 % piaci részesedéssel.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK