Az Alfa Romeóról mindenkinek a sport és a dizájn jut eszébe. Az alsóközép-kategóriában versengő 147-es sem az a kimondott tucatautó, de egy Golf/Astra vetélytársnak majd' mindent tudnia kell. Ennek szellemében teszteltük a frissített szépséget 1.6-os ikergyertyás benzinesként és 1.9-es, 150 lovas turbódízellel, sportcsomaggal is.

Emlészem, annak idején éppen Rómában voltam, először, az olaszok csodás fővárosának egyik csodás terét meg az ott kiállított, új 147-eseket csodáló tömegek lepték el. Négy vagy öt éve már? Passz, de mindegy is. Persze jómagam is lelkesen csorgattam a nyálam, és azóta is így vagyok az Alfával, még legkisebb, kompakt modelljével is. Imádtam, ma is imádom a 145-öst (meg a 155-öst és a 164-est, de még a 33-ast is, sőt az összeset), nem tehetek róla. Vonzó ruha feat. boxeralsó.

A 2001-es Év Autója 147-es elsőre megfogott, szinte azonnal el is felejttette velem, hogy a szögletesebb, darabosabb formákért vagyok oda. Kerekebben, de nem kevésbé gyönyörűen szemcsapdás, a hátsó ajtók kilincsének elrejtése pedig szerintem egyenlő a telitalálattal. Úgy néz ki, mintha háromajtós lenne, aztán meg mégsem az - praktikusan parádés. Jaja, már a Leonnál is. Meg mint a 156-os donornál - a 159 miért lett hagyományos, ha?

A tavalyi modelfrissítés igazából csak porolás volt - agresszívabb hűtőrács, hegyesebbre húzott lámpatestek, csöppnyi króm, nagyobb légbeömlők, leheletnyit módosított lökhárítók, ennyi. Valamelyest puhább futómű, továbbfejlesztett Selespeed váltó. Belül anyagfejlesztés, átrajzolt műszerfal, semmi extra. És így van ez rendben, mert a 147-es Alfa születése óta voltaképp tarol. Szemre mindenképp az egyik, ha nem a legszebb az osztályában, de vették, veszik is rendesen, főleg az olaszok, meg még ottan a nyugati népek is.

Mert nekik nem annyira, nem feltétlen drága az Alfa, nekünk viszont az. Az alap 147-es 4,5 millió forint, ezért a pénzért 1.6-os, de csak 105 lóerős motort kapunk, háromajtós kasztnit, ötsebességes váltót. A családbarát (és az ecsetelt megoldás miatt mindenkinek csak ajánlott és kitüntetendő) ötajtós felára 210 ezer. A még mindig egyhatos, de már 120 lovas 400 ezer plusz, további 30 paciért és 400 köbcentiért tegyünk hozzá durván még egymilliót.

A legolcsóbb dízel 5,5 mikulás, ő 1.9-es, 8 szelepes, 120 lóerős. A már nem egyszerű, szintén 1.9-es, de Multijet befecskendezéses, 16 szelepes, 150 lovas, hatsebességes kézi váltóval szerelt verzió 6,1 milliótól várja gazdáit. Ó, és el ne feledkezzünk a GTA-ról, amelyben 3,2 literes, hathengeres szívómotor végzi rettentő munkáját 250 ló erejének hála (11 millió még a régi köntösben). Utcai versenyautó.

Szóval ára alapján nem az a népautó-típus a 147-es Alfa Romeo, de mazsolázgassunk az osztálytársak adatai közt, és nézzünk hülyén. Ez ugye az alsóközép-kategória, a Volkswagen Golf és az Opel Astra felségterülete. Hát lássuk: az ötödik generációs, 1.6-os Golf 102 lóerővel, alapfelszereltséggel 3.9, kétliteres, 140 lovas PD TDI-vel 5,5 millió. A H Astra 1.6-osként, 105 lóerővel alapból 3.6, az 1.9-es, Alfarokon CDTI-vel minimum 4.8 millió.

Forrás: [origo]

Nézegessen képeket a piros 147-esről!

Rögtönzött árversenyünk győztese tehát az Astra, amelynek ráadásul egy árban van három- és ötajtós variánsa is. Ha olyanokat is bevennénk, mint a Ford Focus, Skoda Octavia, Peugeot 307, Citroën C4, Renault Megane, Chevrolet Lacetti, Honda Civic, Mazda3, Toyota Corolla, Seat Leon, satöbbi, már más lenne a helyzet - lényeg, hogy tesztalanyunk, a 147-es Alfa kábé mindnél többe kerül.

Forrás: [origo]

Csendélet Alfával

De nem is velük verseng a vásárlók kegyeiért, hanem mondjuk egy prémium A3-as Audival és az 1-es BMW-vel. Előbbiből 1.6-os, 102 lóerős 4.9, 2.0 PD TDI 140 lóval 6.8 milliótól kapható. Utóbbiból 1.6-os, 115 lóerős 5.4, kétliteres dízel 163-as ménessel majd' 7 millió. Egy Mercedes-Benz C220 CDI Sportcoupé tán nem ez a pálya. Hohó, nyert a talján csődör, éljen-éljen! Sokan most bizton fanyalognak, hogy ez mégiscsak olasz kocsi, minőségileg messze elmarad a németektől, japánoktól, kisebb is, szerényebb is egy Audinál, BMW-nél..., nos, van is igazuk meg nincs is.

Szemből még egész sokat > hátulról alig változott

Ezzel a magvas megállapítással el is jutottunk felvezetőnk végéhez, csak még had' jegyezzük meg: milyen jó, hogy a 147-esből nem készült lépcsőshátú, kombi és egyterű(sített) sem! Ennek csak szívből örülünk. Plusz egy: Cattani felügyelő, ha ma élne, és egyáltalán, ha létező valaki volna, nyilván 147-essel kergetné a rosszakat, vagdosná a polip csápjait, míg jól utol nem éri a végzete.