A motor gombnyomásra indul, a slusszkulcsot is magába foglaló műanyag tokot pedig csak néhanapján kell bedugni a műszerfalon kialakított kis nyílásba, hogy feltöltődjön a távirányító. Az autó ezt a kis műszert érzékeli, így amikor - kulccsal a zsebünkben - a kilincshez nyúlunk, automatikusan kireteszeli a zárakat, mentesítve minket a zsebben való kotorászástól és gombnyomástól.

Nézegessen képeket a 320d-ről!

Ez felettébb kényelmes, azonban némi veszélyt is rejt magában: miután kulccsal a zsebemben kinyitottam, majd beindítottam a tesztautót, odaadtam az egyik kollégának, aki vígan közlekedett vele, miközben a kulcs végig nálam maradt...

De ne gondoljunk most a csúnya bácsikra és nénikre, akik esetleg kulcs nélkül is meg tudnák durrantani kedvencünket, foglalkozzunk inkább az autó egyik legkellemesebb tulajdonságával, a gyárilag mellékelt vezetési élménnyel! Az 50-50 százalékos tengelyenkénti súlyelosztás, a hátsókerék-hajtás, a közvetlen kormányzás, a parádés váltó, fék és futómű elegyéből rossz dolog már nemigen sülhet ki, így azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, hogy kategóriájában egyedülálló menetteljesítményeket nyúlt az új 3-as. Tesztautónk orrában - szépen hátratolva és hosszába beépítve - a kínálat jelenlegi egyetlen gázolajos motorja dolgozott, az 1995 köbcentis turbódízel.

Forrás: [origo]A 2 literes motor kacagva rángatta a másfél tonnás tömeget, mindössze arra kellett figyelni, hogy a fordulatszám nagyjából 2 és 4 ezres fordulatszám között legyen. Ez azért fontos, mert előbbinél 340 Nm-es nyomatékcsúcs jelentkezik, míg utóbbi fordulatszámnál teljesedik ki a motor 163 lóereje. A katalógusban 225 km/órás végsebességet emlegetnek és 8,3 másodperces százas sprintet, amit tökéletesen hozott is a tesztautó, azonban a lelketlen használatnak köszönhetően 8 literre szökött fel az átlagfogyasztás a beígért 5,7 literes átlag helyett, "botrány"!

Forrás: [origo]A tökéletes súlyelosztásnak köszönhetően szinte lehetetlen kibillenteni egyensúlyából a 3-ast, és még kikapcsolt menetstabilizátorral is bűvészkedni kell, hogy meginduljon a hátulja. Komoly pszichés teher a sofőrre nézve, hogy az autó összes alkatrésze partner az ámokfutáshoz, sőt a szépen hangolt kipufogó még hergeli is az embert, így eleve lehetetlen hideg fejjel közlekedni. A hatsebességes váltót például tanítani kéne a műszaki főiskolákon, akárcsak a futóműbeállítást, ami ördögi módon feszes és kényelmes egyszerre.

Forrás: [origo]A 2 literes dízellel szerelt 3-as sorozat ára közel 8,5 milliótól indul, ami a menetteljesítményeket és az autóba zsúfolt műszaki tartalmakat tekintve korrekt ajánlatnak nevezhető. A prémiumkategóriában találunk ennél olcsóbb és drágább ajánlatot is, ám lóerő/ár arányt tekintve verhetetlen a BMW. Igen, tessék elfogultnak nevezni, én addig is spórolok...

Nógrádi Attila