Janika vezet a Budapest-ralin

2005.08.13. 19:43

Nyolc gyorsaságin jutott túl a 19. Nemzetközi Michelin Budapest-rali mezőnye szombaton. A Mátrában, a Zagyvaróna-Tótújfalu, a Szorospatak-Parádasasvár és a Mátraszentimre-Mátrakeresztes közötti, tehát a klasszikus "Salgó" pályákat kétszer teljesítették az indulók, két gyorsaságit pedig a Hungaroringen abszolváltak a párosok, amelyek közül több esélyes is idő előtti búcsúra kényszerült.

Elek István a második gyorson bukfencezett nagyot, a tavalyi bajnok Turi Tamás a kormányszervó hibája miatt a harmadik gyorsasági után adta fel a versenyt, Kakuszi Zsolt pedig ugyanitt, de a gyorsasági végén: a beíró után nekiütközött Botka Dávid autójának. A bajnokságban élen álló Spitzmüller Csaba autójának futóművét egy útszéli akadály ütötte ki a hatodik gyorson.

A technikai problémák szinte egyetlen versenyzőt sem kerültek el, a legjobban ifjabb Tóth János áll, aki negyven másodperc előnnyel vezet Benik Balázs előtt. Benik a Hungaroringen került Herczig Norbert elé, aki kisebb hibájának is köszönheti, hogy lecsúszott a nap végi második helyről. Herczig hátránya Benik mögött 12 másodperc. Az abszolút negyedik hely Turán Frigyesé, aki ezzel vezeti az A8-as csoportot is. Legnagyobb ellenfele, Hideg Krisztián, az ötödik gyorsaságin három defektet is bekapott, így feladta.

Az N csoportban Szabó Gergő áll az élen, a Szuper 1600-as kategóriát pedig Bútor Róbert vezeti. A nap egyetlen negatív eseménye: Vizin László a negyedik gyorsaságin a szalagkorlátnak ütközött, a korlát mögött ülő néző pedig nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Vizin a szabályoknak megfelelően értesítette a versenyirányítást, és megvárta a helyszínelést. Annak befejezte után folytatta a versenyt, ám a szabályban megengedett késést - két gyorsasági között maximum 15 perc - túllépte. A szabályok szerint erre lehetősége volt, ilyen esetben csak a szakasz befejezte - jelen esetben a szombati nyolcadik gyorsasági után - születhet döntés ügyében. Mivel a késés meghaladta a megengedett mértéket, a szabályok értelmében automatikusan a kizárás sorsára jutott.

A vasárnapi program már rövid lesz, a bajnoki mezőny két kört tesz meg a Hungaroringen, a célba érkezés pedig 12.43 perctől várható a Parlamentnél.

A Budapest-rali állása nyolc gyorsasági után:
1. ifj. Tóth János, Bahor Bea (Peugeot 206 WRC) 1:00:55.10 óra
2. Benik Balázs, Varga István (Ford Focus WRC) 39,4 másodperc hátrány
3. Herczig Norbert, Tóth Imre (Ford Focus WRC) 52 mp h.
4. Vizin László, Táborszki Attila (Ford Focus WRC) 3:13.5 perc h.
5. Turán Frigyes, Csökő Zoltán (Mitsubishi Lancer EVO VI) 3:27.0 p. h.
6. Michna Ottó, Zsíros Gábor (Skoda Octavia WRC) 3:52.0 p. h.
7. Tagai Tamás, Tagai Róbert (Skoda Octavia WRC) 3:59.0 p. h.
8. Bútor Róbert, Tóth Vilmos (Citroën Saxo 1600) 4:29.2 p. h.
9. Botka Dávid, Gabura Krisztián (Mitsubishi Lancer EVO VI) 4:53.0 p. h.
10. Ollé Sasa, Kerék Balázs (Suzuki Ignis S1600) 5:08.4 p. h.

KAPCSOLÓDÓ CIKK